Samarbeid er viktig for suksess i forskning- og utviklingsarbeid

Forskning og utvikling er en viktig del av klyngebedriftenes forretningsvirksomhet. NCE Heidner Biocluster har gitt innspill til hvordan Norges Forskningsråd kan bistå bedriftene bedre og hvordan EUs rammeprogrammer kan bidra til økt suksess.

Publisert 23. september 2022
Revidert 23. september 2022
Skrevet av Siv
Samarbeid er viktig for suksess i forskning- og utviklingsarbeid
Fotokred_hvit Rakel J. Berg

Nylig fikk bioteknologimiljøet i Hamar besøk av Norges Forskningsråd og deres avdeling for Mat og bioøkonomi. Avdelingen skal gjennomføre en strategisamling og ønsket innspill fra viktige forskning- og industriaktører i forkant.  

NCE Heidner Biocluster er en klynge med sterkt fokus på forskning og utvikling. De nærmere seksti klyngemedlemmene har til sammen over hundre pågående prosjekter mellom to eller flere av medlemmene. 

– Våre medlemsbedrifter jobber med forskning, innovasjon og kommersialisering innen avl, bioteknologi, fôrutvikling og restråstoff. En god dialog med Norges forskningsråd er viktig for at bedriftene skal få den bistanden de trenger, sier klyngeleder i NCE Heidner Biocluster, Kristiane Haug Berg. 

Viktig med forskningsstøtte til tverrsektorielle prosjekter 

Forskningsrådet er opptatt av hvordan landbruksnæringen samarbeider med andre aktører for å lykkes med forsknings- og utviklingsarbeidet, og ønsker innspill på hvordan de kan gjøre ting annerledes og om det er noe bedriftene savner i dag. 

– Vi i Klosser Innovasjon og NCE Heidner Biocluster løftet frem behovet til store løft som landslaget innen AgriFoodTech og tverrsektorielle prosjekter som Land møter hav, sier Haug Berg. 

Klyngebedriftene Geno og Norsvin deltok også på innspillsmøtet og trakk frem viktigheten av støtte til forskning- og utviklingsarbeid for å videreutvikle bedriftene.

Les mer: Forskningsprosjekt har fått 60 millioner

Klynga bistår bedrifter med EU-rådgivning   

Et tema som også ble løftet frem på innspillsmøtet var hvordan bedriftene kan benytte seg av EUs rammeprogrammer for forskning og utvikling.

NCE Heidner Biocluster har opprettet en egen stilling som skal bistå klyngemedlemmene med EU-rådgivning. 

– Vi har bistått flere klyngemedlemmer med å søke forskningsmidler fra EU. Vi er spesielt fornøyde med å lykkes med vår første søknad da DigiFarm fikk 60 millioner kroner fra EIC Accelerator, sier Haug Berg. 

EU har mange forskjellige finansieringsprogrammer som det kan søkes om. Mange ønsker å posisjonere seg for de store forskningsprogrammene i Horisont Europa. 

– Vi bistår bedriftene med å kartlegge mulighetene og legge konkrete planer for hvordan bedriftene kan komme gjennom nåløyet, i tillegg til å hjelpe til med å skrive selve søknaden. Det er viktig at klynga blir koblet på når Forskningsrådet får forespørsel om samarbeid om EU-søkander fra utenlandske partnere, avslutter klyngelederen. 

Les mer: Europamesterskap i innovasjon – Digifarm fikk 60 millioner kroner

Ta kontakt hvis du har behov for hjelp 

Har du innspill til hvordan Norges Forskningsråd kan legge bedre til rette for bedrifter? Ta kontakt med klyngeleder Kristiane Haug Berg kristiane@nullklosser.no

Er du og din bedrift interessert i veiledning til rett virkemiddel nasjonalt eller mot EU? Kontakt vår EU-rådgiver Linn Dybdahl linn@nullklosser.no


Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.

NCE Heidner Biocluster

NCE Heidner Biocluster
Holsetgata 22
2317 Hamar
post@heidner.no

Innlandet Fylkeskommune Innovasjon Norge Cluster management

Fasilitator

Klosser Innovasjon

2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS