Landslaget for norsk AgriFoodTech lansert under Arendalsuka

Det var stort oppmøte og engasjement rundt hvordan vi kan produsere bærekraftig mat og samtidig bygge en ny eksportindustri under lanseringen av AgriFoodTech-landslaget på Arendalsuka.

Publisert 16. august 2022
Revidert 16. august 2022
Skrevet av Siv
Landslaget for norsk AgriFoodTech lansert under Arendalsuka
Under Arendalsuka 2022 ble det norske AgriFoodTech landslaget lansert for første gang av Håvard Belbo fra T:Lab og klyngeleder Kristiane Haug Berg. Foto: Klosser Innovasjon

På Arendalsukas første dag ble ideen om et landslag av AgriFoodTech-bedrifter lansert.

Du kan se video av hele lanseringen nederst i saken

Landslaget er en satsing fra Norges ledende klynger og inkubatorer der de aller fremste AgriFoodTech-bedriftene skal få hjelp til å skalere og lykkes internasjonalt. 

– Regjeringen har uttalt en ambisjon om at Norge skal øke fastlandseksporten med 50 prosent. Eksport av AgriFoodTech er pekt på som en av fremtidsnæringene som kan bidra til å nå målet, sier daglig leder i NCE Heidner Biocluster, Kristiane Haug Berg. 

Les mer: Landslaget for AgriFoodTech er under etablering

Bedriftene trenger hjelp for å skalere 

Landslaget er en idé utviklet av Heidner og Klosser Innovasjon fra Innlandet og T:Lab og Mære Landbruksskole fra Trøndelag. 

Hver for seg har aktørene bistått flere AgriFoodTech-bedrifter utvikle og teste ideene sine.

– Skal AgriFoodTech-bedriftene lykkes kommersielt må de lykkes internasjonalt. Vi har bedrifter som har utviklet spennende teknologi, men de trenger hjelp for å lykkes med skalering og internasjonalisering, sa Haug Berg. 

Les mer: Markedet for matsikkerhet og bærekraftig landbruksutvikling

European Green Deal skaper muligheter  

På lanseringen var næringspolitikere fra Innlandet og Trøndelag fylkeskommune, i tillegg til representanter fra Innovasjon Norge og Siva. 

Direktør for strategisk stab i Innovasjon Norge, Eva Camerer, roste aktørene for å samarbeide og samtidig tenke på eksport og internasjonalisering. 

– Vi ser et utrolig potensial for denne næringa. Vi ser en bransje som er skikkelig high tech. Samtidig vet vi at det er skalering der skoen trykker, sier hun. 

Camerer trekker frem EUs satsing på European Green Deal som et stort potensial for å bygge etterspørsel i de internasjonale markedene. 

– Det skapes et stort marked og en kjempemulighet når EU setter seg slike mål, men det går ikke av seg selv. Det er hard konkurranse, sier hun. 

Ledende AgriFoodTech-bedrifter heier på landslaget 

Flere av AgriFoodTech-bedriftene blant klyngens medlemmer deltok på lanseringen for å heie frem ideen. 

Agdir og Geno er to selskaper som hver for seg har utviklet unik teknologi i Norge og samtidig lykkes med skalering internasjonalt. Likevel var de enige i at en landslagssatsing er viktig for at flere selskaper skal kunne lykkes kommersielt. 

Seminaret og lanseringen av AgriFoodTech-landslaget ble arrangert i samarbeid med BioValley. 

Se video av lanseringen her


Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.

NCE Heidner Biocluster

NCE Heidner Biocluster
Holsetgata 22
2317 Hamar
post@heidner.no

Innlandet Fylkeskommune Innovasjon Norge Cluster management

Fasilitator

Klosser Innovasjon

2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS