Norges matsikkerhet og beredskap avhenger av mer bærekraftig og norskprodusert fôr. Prosjekt: Fremtidsfôr skal bidra til en helhetlig tilnærming til bærekraftig fôr fra landbrukets side.
Regjeringens Samfunnsoppdrag for bærekraftig fôr har satt et mål om at alt fôr til husdyr og oppdrettsfisk skal komme fra bærekraftige kilder innen 2034. I tillegg skal det produserer 640 000 tonn nye fôrråvarer i Norge. Sluttresultatet skal bli en mer bærekraftig norsk fôrkjede.
Prosjekt: Fremtidsfôr er initiert av landbruksaktører for å starte arbeidet med målsetningene i Samfunnsoppdraget for bærekraftig fôr som er startet av myndighetene. Samfunnsoppdraget har mål om å øke produksjonen av fôr i Norge på en bærekraftig måte. Svært tett knyttet mot selvforsyning/matberedskap.
🐷🐑🐟🐄🐥 Prosjekt: Fremtidsfôr, som ledes av NCE Heidner Biocluster, jobber iherdig med å utvikle en mer bærekraftig fôrkjede gjennom innovasjon og samarbeid. Bakgrunnen er regjeringens Samfunnsoppdrag for bærekraftig fôr, som har satt et mål om at alt fôr til husdyr og oppdrettsfisk skal komme fra bærekraftige kilder innen 2034.
Fôr spiller en avgjørende rolle i norsk matproduksjon, og valg av råvarer har stor betydning. I dette prosjektet står grønn sektor sammen for å se på hvordan fôrregelverk kan endres, produksjoner kan skaleres og hvilke nye løsninger og samarbeid som kan etableres.
I juni 2025 var styringsgruppen og samarbeidspartnerne samlet til statusmøte, der arbeidet så langt ble oppsummert og veien videre staket ut. Et enormt arbeid er gjennomført – et arbeid som vil bli oversendt den nasjonale styringsgruppa for samfunnsoppdraget. Vi gleder oss til snart å kunne til å presentere for dere noe av det vi har kommet fram til!
Fordi vi i dag er langt unna målene. I dag er 55% av råvarene i kraftfôret til husdyr norskprodusert. Målet er å øke til 70 % innen 2034. På den blå siden er 8 % av råvarene i fôr til oppdrettsfisk norskprodusert. Målet er å øke til 25 % innen 2034.
For å nå dette målet må prosjektet definere kriterier for bærekraftig fôr, foreslå regelverksendringer for økt ressursutnyttelse, bidra til nye ideer og vekst i produksjonen av fôr og jobbe for økt samarbeid i verdikjeden for fôr.
Prosjektet er støttet av Innovasjon Norge, NHO Mat og Drikke og Norges Bondelag.
Prosjekt: Fremtidsfôr ledes av Lise Lotte Dalen
NCE Heidner Biocluster / Klosser Innovasjon
mail: lise.lotte.dalen@nullklosser.no
mobil: 911 91 993
Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.
2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS