Prosjekt: Fremtidsfôr – samarbeid for bærekraftig fôr

Norges matsikkerhet og beredskap avhenger av mer bærekraftig og norskprodusert fôr. Prosjekt: Fremtidsfôr skal bidra til en helhetlig tilnærming til bærekraftig fôr fra landbrukets side.

Publisert 10. april 2025
Revidert 17. juni 2025
Skrevet av mali
Prosjekt: Fremtidsfôr – samarbeid for bærekraftig fôr

Regjeringens Samfunnsoppdrag for bærekraftig fôr har satt et mål om at alt fôr til husdyr og oppdrettsfisk skal komme fra bærekraftige kilder innen 2034. I tillegg skal det produserer 640 000 tonn nye fôrråvarer i Norge. ​Sluttresultatet skal bli en mer bærekraftig norsk fôrkjede​.

Prosjekt: Fremtidsfôr er initiert av landbruksaktører for å starte arbeidet med målsetningene i Samfunnsoppdraget for bærekraftig fôr som er startet av myndighetene. Samfunnsoppdraget har mål om å øke produksjonen av fôr i Norge på en bærekraftig måte. Svært tett knyttet mot selvforsyning/matberedskap.

Prosjekt: Fremtidsfôr – samarbeid for bærekraftig fôr

Statusmøte og workshop

🐷🐑🐟🐄🐥 Prosjekt: Fremtidsfôr, som ledes av NCE Heidner Biocluster, jobber iherdig med å utvikle en mer bærekraftig fôrkjede gjennom innovasjon og samarbeid. Bakgrunnen er regjeringens Samfunnsoppdrag for bærekraftig fôr, som har satt et mål om at alt fôr til husdyr og oppdrettsfisk skal komme fra bærekraftige kilder innen 2034.

Fôr spiller en avgjørende rolle i norsk matproduksjon, og valg av råvarer har stor betydning. I dette prosjektet står grønn sektor sammen for å se på hvordan fôrregelverk kan endres, produksjoner kan skaleres og hvilke nye løsninger og samarbeid som kan etableres.

I juni 2025 var styringsgruppen og samarbeidspartnerne samlet til statusmøte, der arbeidet så langt ble oppsummert og veien videre staket ut. Et enormt arbeid er gjennomført – et arbeid som vil bli oversendt den nasjonale styringsgruppa for samfunnsoppdraget. Vi gleder oss til snart å kunne til å presentere for dere noe av det vi har kommet fram til!

Prosjekt Fremtidsfôr skal:

Hvorfor er dette viktig?

Fordi vi i dag er langt unna målene. I dag er 55% av råvarene i kraftfôret til husdyr norskprodusert. Målet er å øke til 70 % innen 2034.​ På den blå siden er ​8 % av råvarene i fôr til oppdrettsfisk norskprodusert. Målet er å øke til 25 % innen 2034.​

Hvordan skal vi gjøre det?

For å nå dette målet må prosjektet definere kriterier for bærekraftig fôr, foreslå regelverksendringer for økt ressursutnyttelse, bidra til nye ideer og vekst i produksjonen av fôr​ og jobbe for økt samarbeid i verdikjeden for fôr.

Disse bedriftene deltar i Prosjekt: Fremtidsfôr:

Prosjektet er støttet av Innovasjon Norge, NHO Mat og Drikke og Norges Bondelag.

Prosjekt: Fremtidsfôr ledes av Lise Lotte Dalen
NCE Heidner Biocluster / Klosser Innovasjon
mail: lise.lotte.dalen@nullklosser.no
mobil: 911 91 993

Prosjekt: Fremtidsfôr ved prosjektleder Lise Lotte Dalen deltok under Bærekraftig fôr-konferansen i på Munch-museet i Oslo 14. mars 2025, og arrangerte mingling i etterkant av konferansen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.

NCE Heidner Biocluster

NCE Heidner Biocluster
Holsetgata 22
2317 Hamar
post@heidner.no

Innlandet Fylkeskommune Innovasjon Norge Cluster management

Fasilitator

Klosser Innovasjon

2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS