Verdensledende ny teknologi gir eksportmuligheter

Nylig deltok mat- og landbruksminister, Sandra Borch, på en opplevelsesdag om eksportmuligheter fra norsk landbruk. Klyngemedlemmene Geno, Tyr og Norsvin har vist at det er mulig å bli eksportvinnere ved å ligge i verdensfronten på ny teknologi.

Publisert 15. september 2022
Revidert 15. september 2022
Skrevet av Siv Heimdal
Verdensledende ny teknologi gir eksportmuligheter

Onsdag 7. september hadde Geno, Norsvin og Tyr invitert mat- og landbruksminister Sandra Borch til en opplevelsesdag på Genos testsenter Store Ree på Stange i Innlandet. Tema for dagen var rammebetingelser for eksport og bærekraftig avlsarbeid. 

Regjeringen har nylig lansert eksportreformen “Hele Norge eksporterer”. I Hurdalsplattformen har Regjeringen fastsatt et mål om å øke eksporten fra andre næringer enn olje og gass med 50 prosent innen 2030. 

Mat- og landbruksministeren var opptatt av også landbruket må bli med på eksportsatsingen. 

Les mer: Markedet for matsikkerhet og bærekraftig landbruksutvikling

En eventyrlig eksportsuksess basert på verdensledende teknologi

Geno og Norsvin er store eksportører av husdyrgenetikk. I dag finnes det 118 millioner “norske griser” i verden. Årlig selger Geno rundt 500 000 doser av storferasen Norsk Rødt Fe til store markeder som USA, EU og Kina. Tyr har eksportert genetikk til Frankrike og Island. 

Bakgrunnen for eksportsuksessen er målrettet forskning og utvikling av avlsarbeidet. Alle aktørene har tidlig tatt i bruk ny kunnskap og ny teknologi tidlig. Resultatet har blitt husdyrgenetikk med unike egenskaper på helse og bærekraft som det internasjonale markedet nå etterspør. 

En viktig del av eksportreformen er å skape en felles eksportkultur hvor alle bidrar til å nå målet om økt eksport. Ministeren pekte på at avlsbedriftene kan bidra med sin kompetanse og godt etablerte eksportkultur. 

Daglig ledere og styreledere i Norsvin, Geno og Tyr i møte med mat- og landbruksminister, Sandra Borch. Foto: Oda Christensen
Administrerende direktører og styreledere i Geno, Norsvin og Tyr i møte med mat- og landbruksministeren på Store Ree tirsdag 7. september 2022. Foto: Kristiane Haug Berg

– Dette er en enorm eksportvare som virkelig har mulighet til å nå ut til enda flere land i verden. Det er et viktig arbeid som gjøres for å avle frem dyr med god produksjon av melk og kjøtt, god helse og et godt lynne, uttalte Borch til VG etter besøket. 

I dag er det største hinderet for økt eksport eksportsertifikater. Om markedstilgangen skal øke, er det viktig at Regjeringen også øker kapasiteten på forvaltningen. Ministeren lovet å ta meg seg innspillet videre.

Les mer: Landslaget for norsk AgriFoodTech lansert under Arendalsuka


Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.

NCE Heidner Biocluster

NCE Heidner Biocluster
Holsetgata 22
2317 Hamar
post@heidner.no

Innlandet Fylkeskommune Innovasjon Norge Cluster management

Fasilitator

Klosser Innovasjon

2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS