Orkel AS er nytt medlem i klyngen

Orkel er tatt opp som nytt medlem i NCE Heidner Biocluster. Orkel utvikler og produserer landbruksmaskiner og tilhørende digitale løsninger for kunder i over 60 land. All produksjon skjer på Fannrem i Trøndelag. 

Publisert 30. juni 2023
Revidert 30. juni 2023
Skrevet av linda-theres
Orkel AS er nytt medlem i klyngen
Fotokred_hvit OLE_A.EKKER
Vidar Dombu og Halvor Skråstad utfører kvalitetssjekk av Compactor på montasjelinja.

– Innovasjon og produktutvikling ligger i kjernen hos vår bedrift. Vi ønsker å styrke norsk produktutvikling og produksjon til et internasjonalt marked, sier Gjermund Kambestad, R&D manager i Orkel.

Fra produksjon av enkelt utstyr til global leverandør

Det som i 1949 startet med produksjon av produksjon av leker, sykler og enkle håndvogner skreddersydd for landbruket, har utviklet seg til en global leverandør av avanserte maskiner av høy kvalitet. Orkel er i dag delt inn i Orkel Direkte – Leverandør av landbruksutstyr til det norske markedet og Orkel – Global leverandør av landbruks- og industrikompaktorer.

I dag er Orkel en internasjonal leverandør av noen av verdens tøffeste og solide rundballepresser, traktorhengere, kompaktorer og mer, representert i over 60 land på alle kontinenter.

Selskapet har 126 ansatte og er en av de største produsentene av landbruks- og industrimaskiner i Norge, med en unik posisjon i hjemmemarkedet.

OLE_A.EKKER Sigmund Løfshus monterer hydraulikkmotor på Compactorkammer.

Ønsker å søke EU-midler

Orkel samarbeider med flere av klynges medlemmer, og har for tiden forskningssamarbeid med NTNU, NMBU, NIBIO og Norsk Landbruksrådgivning.

– For oss i Orkel er tiden moden for å søke midler hos EU, og vi ser at klynges EU-rådgiver, Linn Dybdahl, er en viktig bidragsyter når søknaden skal skrives. Vi ønsker også å skape en ny suksesshistorie om norsk teknologi ut i verden, forteller Kambestad, som håper Orkel får god støtte til utarbeidelse av EU-søknaden.

Vil bidra til økt bærekraft

Orkel utvikler og produserer løsninger for logistikk av fôr og annet biomateriale. 

– Vi bruker rundball som løsning for komprimering, pakking og konservering av en rekke ulike materialer som gress, mais, sagflis, torv og mesk, forteller Kambestad. Biomassen bevares svært godt når man presser ut lufta og pakker det lufttett. Effekten er enda større i varmere strøk, hvor vi ofte ser at vi minsker fôrtapet med 30 prosent sammenlignet med tradisjonell fôrlagring som plansilo. 

Selskapet er en viktig aktør i logistikken i verdikjeden for bærekraftig matproduksjon.

– Nå har vi satt oss som mål å redusere plastforbruket til rundballproduksjonen med 40 prosent, samt gjøre fôr sporbart på tvers av landegrensene, sier han.

Orkel AS Dens-X Compactor presser finsnittet gress til rundball.

Et nettverk av bedrifter

Som medlem i NCE Heidner Biocluster vil Orkel få tilgang til et bredt nettverk av bedrifter og aktører som deler målsetninger innen bioøkonomi og bærekraftig matproduksjon. Nettverket vil gi Orkel muligheten til å samarbeide med flere aktører, samt dele kunnskap og erfaringer.

NCE Heidner Biocluster er svært glade for ønske Orkel AS velkommen som nytt medlem.

– Orkel er en solid norsk teknologibedrift med en imponerende historie bygd på selskapets evne til å forstå markedsbehov, og utvikle innovative løsninger for landbruket. Med Orkel på laget styrkes klyngesamarbeidet med en aktør som kan bidra med industri- og markedskompetanse, og Orkel vil på sin side vil få verdifull tilgang til klyngens kompetanse, nettverk og medlemstjenester som EU-rådgivning og bærekraft- og digitaliseringsprogrammer for å nevne noe, sier daglig leder i NCE Heidner Biocluster, Brit Rønning Johansen.

Ønsker du å bli medlem?

Som medlem av NCE Heidner Biocluster får du tilgang på medlemsfordeler som

  • Aktiviteter og tjenester for medlemmer
  • Økt synlighet, nasjonalt og internasjonalt
  • Møteplass – bli kjent, finne samarbeidspartnere
  • EU-rådgiver for forskning- og innovasjonsprosjekter

Her finner du oversikt over våre medlemsfordeler
Medlemsoversikt 


Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.

NCE Heidner Biocluster

NCE Heidner Biocluster
Holsetgata 22
2317 Hamar
post@heidner.no

Innlandet Fylkeskommune Innovasjon Norge Cluster management

Fasilitator

Klosser Innovasjon

2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS