To studenter fra NTNU har valgt å skrive sin bachelor-oppgave for Klosser Innovasjon / NCE Heidner Biocluster om digitale trusler i mat- og bionæringen. – Det er avgjørende at vi kobler oss på studentmiljøet tidlig, for å fremstå som en attraktiv bransje og sikre fremtidig rekruttering, sier leder digitalisering Anja Løkken Stokke.
Bakteppet er at næringslivet trenger kloke hoder og teknologikompetanse.
– Manglende tilgang på riktig kompetanse er en av de største hindringene for videre utvikling. Det er utfordrende å skaffe og beholde IT-kompetanse og behovet for kompetent arbeidskraft innen teknologi og business er stort, sier en engasjert leder digitalisering Anja Løkken Stokke i Klosser Innovasjon / NCE Heidner Biocluster.
Hun har startet jobben med å sparre med de to bachelor-studentene Ane Emilie Ripsrud og Markus Martinsen. Tittelen på deres bachelor-oppgave er: «Kartlegging av digitale trusler i den landbaserte mat- og bionæringen: Utvikling av beredskapsplaner for håndtering av cybersikkerhet».
Oppgaven gjennomføres innen IT for Fakultetet for informasjonsteknologi og elektronikk (IE) på Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi ved NTNU.
– For oss handler dette om et ønske om å lære og utvikle oss innenfor cybersikkerhet. En spennende oppgave med et sluttprodukt som kan være nyttig for flere. Det at noen skal bruke/lære av produktet gjør at man har lyst til å gjøre en god og grundig jobb, sier Ripsrud og Martinsen.
De synes også det er spennende å få et innblikk inn i mat -og bioernæringen.
– En spennende og viktig næring som få innen cybersikkerhetsbransjen har vendt søkelyset mot, påpeker de.
Studentenes veileder, førsteamanuensis Marie Haugli-Sandvik ved NTNU Ålesund, er tydelig på at det å koble studenter på reelle problemstillinger i bedrifter både gir studentene verdifull erfaring, og bransjen tilgang til fersk kompetanse og nye perspektiver.
– Vi på NTNU er opptatt av slike samarbeid mellom akademia og næringslivet fordi det bygger bro mellom forskning og praksis, og sikrer at studentene utdannes med relevant kunnskap som forbereder dem på arbeidslivet, sier Haugli-Sandvik.Var førstevalget
Studentene Ripsrud og Martinsen ble presentert for om lag 50 bacheloroppgaver fra diverse oppdragsgivere. Oppdragsgivere var alt fra internt på NTNU, til kommuner/fylker og til bedrifter som Klosser Innovasjon / NCE Heidner Biocluster.
– Vi utarbeidet en liste med fem oppgaver vi var interessert i og som førstevalg hadde vi Klosser Innovasjon / NCE Heidner Biocluster sin oppgave. Vi er begge mer interessert i analyse, vurdering og kartlegging enn typisk utvikling/programmering av produkter, sier Markus Martinsen.
De opplevde at oppgaven var veldig åpen med tanke på hva NCE Heidner Biocluster / Klosser Innovasjon ville oppnå, men at essensen var styrking av cybersikkerhet i mat -og bionæringen.
– Oppgaven i seg selv passet oss godt, samtidig som at cybersikkerhet i denne næringen virker for oss noe nedprioritert og tilsidesatt i forhold til viktigheten den spiller i samfunnet, sier Ane Emilie Ripsrud.
Løkken Stokke gleder seg til å følge studentene.
– For oss er det viktig å tilrettelegge for gjensidig informasjonsutveksling mellom studenter og næringen. Studentene må få innsikt i hvilke spennende karrieremuligheter som finnes i agrifoodtech-industrien, mens vi som bransje må forstå hvor vi kan finne riktig kompetanse og hva slags ferdigheter dagens utdanning tilbyr, påpeker Løkken Stokke.Lav kunnskap om mat- og bionæringen
Hun leder blant annet kompetansehevingen innenfor cybersecurity, med egne programmer for økt cybersikkerhet hos virksomheter fra matindustrien
– Vårt forprosjekt, «Sikring av langsiktig kompetansetilgang», finansiert av Innlandet fylkeskommune i fjor, avdekket at mange studenter har lav kjennskap til vår næring. Hvordan vi fremstår utad, samsvarer ikke alltid med det bildet vi ønsker å formidle, sier Løkken Stokke.
Hun påpeker at de opererer i en bransje med cutting-edge teknologi, og at næringen spiller en nøkkelrolle i å møte globale utfordringer innen bærekraft og klima.
– Bransjen vår er i sterk internasjonal vekst, med muligheter til å gjøre en reell forskjell for samfunnet – samtidig som vi bidrar til vitenskapelig fremgang. Dette er historier vi ønsker å synliggjøre for studentene, sier Løkken Stokke.Agrifoodtech-bransjen får fersk kunnskap
I tillegg er hun opptatt av at bransjen må bli flinkere til å vise frem konkrete karrieremuligheter og progresjonsløpene i industrien.
– Når studenter jobber med konkrete problemstillinger som har nytteverdi for oss, tilfører de agrifoodtech-bransjen både fersk kunnskap og innovative perspektiver, sier Løkken Stokke.
Hun er ikke i tvil om at et tettere samarbeid med akademia og studentene vil gi bransjen store fordeler i fremtiden.
– Ved å samarbeide tettere med akademia, bygger vi broer mellom utdanning og næringsliv, og sikrer at studentene får kompetansen vi trenger. Samtidig skaper vi sterkere relasjoner til studentmiljøet, noe som kan gi oss et konkurransefortrinn i jakten på talenter.
Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.
2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS