EUs nye rammeprogram for forskning og innovasjon, Horisont Europa, er sparket i gang, og det er ventet at arbeidsprogrammene for pilar 2 (globale utfordringer og konkurransedyktig næringsliv) publiseres i juni.
Pilar 2 har et budsjett på hele 53,8 milliarder euro, og utgjør over halvparten av det totale budsjettet til Horisont Europa!
Pilar 2 er delt inn i seks underkategorier, kalt klynger. For medlemmene i NCE Heidner Biocluster er det klynge 6: mat, bioøkonomi, naturressurser, landbruk og miljø som er mest aktuell.
– Her ligger det totalt 9 milliarder euro til disposisjon, og vi mener klyngen har gode muligheter til å motta noe av denne potten, sier Linn Dybdahl, EU-rådgiver i NCE Heidner Biocluster.
Utlysningene er «top down», altså med et definert tema man søker på. EU-kommisjonen ønsker prosjekter innen følgende temaer (destinations):
– Innen disse temaene lyses det ut midler til både forskningsprosjekter og innovasjonsprosjekter, og det er stort behov for å få inn næringslivsaktører i begge prosjekttyper. Prosjektene skal være store, med samarbeidspartnere fra minimum tre forskjellige land, forteller Dybdahl.
De rundt hundre utlysningene innen pilar 2, klynge 6 publiseres på EUs søknadsportal 22. juni, og søknadsfrist er ventet å være i oktober. Men det er ingen grunn til å vente, det er bare å starte med prosjektetableringen nå. Ønsker du å se utkast til arbeidsprogram og utlysningene, ta kontakt med EU-rådgiveren.
Det kan være overveldende å gå i gang med et stort EU-prosjekt på egenhånd, men heldigvis er det gode støtteordninger for å hjelpe dere på veien. Klyngen har egen EU-rådgiver som kan bidra i hele prosessen, fra å finne utlysningen som passer for din virksomhet, til å hjelpe til i partnersøk og å lese gjennom søknaden.
Forskningsrådet tilbyr økonomisk støtte i form av PES-midler, som brukes til å dekke tiden som brukes på søknadsskrivingen.
– Kanskje bør man i første omgang ikke ta på seg rollen som koordinator, men bli med inn i et prosjekt som partner eller arbeidspakkeleder. Dette er en unik mulighet til å få erfaring og skaffe europeisk nettverk, sier hun. En fordel er også at størsteparten av skrivejobben utføres av koordinator.
Er du på jakt etter partnere, eller ønsker å finne et eksisterende konsortium å delta i, anbefaler vi deg å delta på europeiske matchmaking-eventer. 3.-4. juni arrangerer ERRIN (European Regions Research and Innovation Network) et slikt event for utlysningene i klynge 6. Arrangementet er digitalt, og her kan man registrere seg som deltager, men også legge inn ønsker om pitching og 1-1 møter. Frist for registrering til dette var 21. mai, men EU-rådgiveren deltar også på vegne av klyngen, og tar imot innspill fra dere.
Spørsmål? – kontakt klyngens EU-rådgiver Linn Dybdahl.
Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.
2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS