Norge er et av de landene i verden som importerer mest mat. Hva skjer med oss når krisen rammer? Og hvordan kan teknologi sikre at vi fortsatt har mat på bordet? Det får du svar på under årets Biotown-konferanse i Oslo.
Mat er nasjonal trygghet og en grunnleggende del av vår forsvarsevne. Likevel er kun om lag 40 prosent av den maten vi spiser produsert i Norge. I en verden preget av krig, klimaendringer og ustabile forsyningskjeder, er det en farlig sårbarhet.
– 40 prosent selvforsyning er ikke bare et tall; det er en varsellampe. Vi må tenke nytt om hvordan vi produserer, lagrer og distribuerer mat. Teknologi gir oss verktøyene, men det krever politisk vilje og samarbeid på tvers av sektorer for å sikre matsikkerhet i praksis, sier Kristiane Haug Berg, leder for AgriFoodTech Innlandet.
Derfor inviterer Klosser Innovasjon, NCE Heidner Biocluster, AgriFoodTech Norway og Innlandet fylkeskommune til Biotown 2025, 30. oktober kl 12-16 på Litteraturhuset i Oslo. Her tas deltakerne med bak overskriftene og inn i de reelle utfordringene: biologisk sikkerhet, genetikk, logistikk og ikke minst, politisk vilje. Årets Biotown har fått tittelen «Norsk matberedskap på bunnivå – er ny teknologi vår redning?»
Biotown 2025 byr på innsikt og innlegg fra noen av de fremste aktørene innen norsk matproduksjon og teknologi.
– Vi må stoppe importen av plantesykdommer, sier Simen A. Myhrene fra Moleda, som har utviklet løsninger for å bli kvitt sykdommer og skadegjørere på planter.
Klimaendringene viser oss hvor sårbare vi er når det kommer til matberedskap.
– Med dagens klimaendringer er behovet for å utvikle robuste sorter stor. Med moderne planteforedling kan vi utvikle sorter som tåler både tørke og flom, sier Kristin Børresen, Graminor.
– Skal vi øke selvforsyningen, må vi starte med fôret. Husdyrene er grunnmuren i norsk matproduksjon, sier Kari Ljøkjel, Felleskjøpet Fôrutvikling.
Og skal vi lykkes med å styrke matberedskapen og øke selvforsyningen må vi satse smart og riktig på teknologi og innovasjon.
– Vi står midt i en grønn innovasjonsrevolusjon, men spørsmålet er om vi klarer å koble teknologien med jorda, sier Christopher Sjuve, Norsk Gartnerforbund.
Og hvordan kan bedriftene tenke beredskap i alt de gjør?
– TINEs matproduksjon over hele landet er en del av beredskapen. Vi har et ansvar for å holde verdikjeden i gang, fra fjøs og melkehenting til industrianlegg og distribusjon før det ender i butikkhylle og på kjøkkenbord – også når det stormer, sier Svein-Egil Jørgensen i TINE, som er en av mange som bidrar med innsikt under Biotown.
Biotown 2025 samler politikere og næringslivsledere til ærlige samtaler om hva som faktisk må til for å styrke norsk matberedskap. Vi har inviterert regionale og nasjonale politikere og næringslivsaktører til scenen for å diskutere selvforsyning og matberedskap.
Politisk kraftmøte: Er det vilje nok til å handle?
Er manglende innovasjon årsaken til Norges svake matberedskap, eller handler det mest om politiske prioriteringer og rammevilkår? Frank Larsen, adm.dir i Klosser Innovasjon, tar samtalen med Une Bastholm (MDG) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
Etter disse to vil vi fortsette samtalen om selvforsyning og matberedskap, med blant andre Stig Even S. Lillestøl (FrP), Mahmoud Farahmand (H), Thomas Breen (Sp), Christopher Sjuve (Norsk Gartnerforbund) og Ellen Altenborg (BI).
Konferansen avsluttes med et energisk og fremtidsrettet format, nemlig «5 minutter for fremtidens mat» hvor noen av Norges mest innovative agrifoodtech-selskaper får pitche sine unike løsninger for økt matsikkerhet og bærekraft.
Her vil du få høre fra bedriftene FindMy AS, Mimiro, Norsvin, SoilMate Leveler, Frukt AS, AgriSenze AS, WinterLeap AS, Chitofun Biotech og Wai Genetics.
Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.
2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS