Kronikk: Ny teknologi kan sikre matberedskapen

Klimaendringene er en stadig mer akutt trussel mot Norges matberedskap. Ekstremværhendelser som flom, tørke og uforutsigbare vekstsesonger setter matberedskapen på prøve. Heldigvis åpner kunstig intelligens og andre teknologiske løsninger for nye måter å sikre matproduksjonen på, selv i et endret klima.

Publisert 21. oktober 2024
Revidert 21. oktober 2024
Skrevet av Kristiane
Kronikk: Ny teknologi kan sikre matberedskapen
Fotokred_hvit Thomas Selvaag Moss
Kristiane Haug Berg, leder AgriFoodTech, Klosser Innovasjon.

Matberedskap er en viktig del av totalberedskapen i Norge. De siste årene har også vi blitt rammet av klimaendringene på ulike måter som i stor grad påvirker matberedskapen vår. Dette gjennom mer ekstreme værforhold, med lengre tørkeperioder, men også med økt nedbør og flom. 

Endringer i nedbørsmønsteret gjør det vanskeligere å planlegge planting og høsting, og kan føre til at matjorda, som er en begrenset ressurs, vaskes ut. Et redusert snødekke kan redusere vannforsyningen i enkelte områder. Økte temperaturer kan gi lenger vekstsesong, og flere muligheter. 

Innlandet er en del av løsningen

Innlandet er Norges største landbruksfylke. Hele 20 prosent av landets areal av dyrka mark ligger i Innlandet og produserer en fjerdedel av maten. Vi har komplette verdikjeder og er ledende på kompetanse og innovasjon innen både råvareproduksjon og foredling. Hvis det er noen som skal kunne gripe an disse utfordringene så er det oss.

For å sikre en stabil matberedskap i fremtiden, er det avgjørende å forstå og adressere disse utfordringene som viser hvor komplekst samspillet mellom klima og matproduksjon er, og det understreker behovet for nye innovasjoner, bærekraftige løsninger og tilpasningsstrategier. 

Med ny teknologi kan vi takle et nytt klima

Matberedskap favner både lagring, krisehåndtering og beredskapsplaner, og håndterer forberedelser og tiltak for å sikre tilgang til mat i tilfelle kriser eller nødsituasjoner, som naturkatastrofer, konflikter eller andre forstyrrelser. 

Vi må utnytte eksisterende arealer mer optimalt, både innmark og utmark, hvis vi skal nå den nasjonale målsettingen om å øke selvforsyningsgraden med 50 prosent. Vi må også bli mindre avhengig av importerte fôrressurser og vi må opprettholde sterke produsentmiljøer gjennom innovasjon og utvikling innen fôrråvarer. Dette er ikke utenfor rekkevidde – vi har potensialet allerede.

Ved å utnytte ny norsk teknologi kan vi ikke bare produsere mer mat – vi kan også forbedre kvaliteten og holdbarheten. Innovasjoner som vertikalt jordbruk, hydroponiske systemer og avanserte lagringsteknikker gjør det mulig å dyrke mat året rundt, uavhengig av værforhold. Disse teknologiene bidrar til å redusere avhengigheten av importerte matvarer og styrker nasjonal selvforsyning. Ved å satse på bærekraftige løsninger og lokal produksjon kan vi sikre en stabil og trygg matforsyning for fremtiden.

Autoagri Autoagri-robot på jordet.

Teknologiens rolle i fremtidens matberedskap

Kunstig intelligens (KI) og digitalisering spiller en stadig viktigere rolle i å optimalisere matproduksjon og bevare ressurser. Ved hjelp av KI kan bønder analysere store mengder data fra sensorer, droner og satellitter for å overvåke avlinger i sanntid. Dette gjør det mulig å forutsi behov for vanning, gjødsling og plantevernmidler med høy presisjon, noe som reduserer sløsing og miljøpåvirkning. 

Digitalisering bidrar også til bedre logistikk og lagerstyring, slik at matvarer kan distribueres mer effektivt og med mindre svinn. Samlet sett gir disse teknologiene bønder verktøyene de trenger for å drive mer bærekraftig og ressursbesparende jordbruk.

Agrifoodtech er i frontlinjen

Med den raske utviklingen av ny teknologi står vi bedre rustet til å møte utfordringene som følger med et endret klima. KI og andre teknologiske fremskritt kan spille en avgjørende rolle i å sikre vår matberedskap. Ved å benytte kunstig intelligens og ny teknologi kan vi ikke bare øke matproduksjonen, men også forlenge vekstsesongen. Dette vil bidra til å styrke matberedskapen betydelig. Teknologiselskaper, og initiativ som Agrifoodtech Norway, er i frontlinjen av denne utviklingen, og bedriftenes innovasjoner kan være nøkkelen til å sikre Norges matberedskap i fremtiden i samarbeid med den norske bonden.

Som sagt innledningsvis; Klimaendringene er en akutt trussel for Norges matberedskap. Men vi har kompetansen og innovasjonene til å gjøre noe med det. Dette tydeliggjør at Norge trenger en nasjonal satsing på agrifoodtech. Derfor er det avgjørende at regjeringen støtter slike innovasjonsmiljøer. Ved å investere i og fremme teknologisk utvikling innen landbruket, kan vi møte fremtidens utfordringer på en bærekraftig og effektiv måte.

Slik kan vi utgjøre en forskjell for både økt matberedskap, økt selvforsyning og en bærekraftig matproduksjon. Dette er tematikk vi tar opp på konferansen Biotown som går av stabelen 31. oktober i Hamar kulturhus.
Se program og meld deg på her.

Kristiane Haug Berg, leder AgriFoodTech, Klosser Innovasjon


Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.

NCE Heidner Biocluster

NCE Heidner Biocluster
Holsetgata 22
2317 Hamar
post@heidner.no

Innlandet Fylkeskommune Innovasjon Norge Cluster management

Fasilitator

Klosser Innovasjon

2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS