Kunstig intelligens (AI) har for lengst blitt integrert i en rekke sektorer, og norsk landbruk er intet unntak. Hos MIMIRO AS, teknologiselskapet som i 2018 ble etablert av TINE og Felleskjøpet Agri, brukes AI allerede aktivt for å dekke konkrete kundebehov og samtidig øke effektiviteten internt.
I år styrker Klosser Innovasjon og NCE Heidner Biocluster AI-kompetansen for AgriFoodTech-virksomhetene i Norge gjennom programmet The AgriFoodTech AI Initiative. Målet er å øke kompetansen og effektiv bruk av AI-teknologi i bransjen, og MIMIRO er en av deltakerne i programmet.
MIMIRO utvikler digitale løsninger for en mer effektiv og bærekraftig matproduksjon, og med sine 7300 melkebønder som kunder leverer de teknologi til nærmere 98 prosent av det norske markedet.
– Vi benytter AI på flere områder. Til melkeprodusenter tilbyr vi løsninger som sparer tid og penger, samt øker bærekraften i produksjonen. Internt bruker vi AI for å effektivisere driften vår, forteller Dennis Gauksrud, CFO og forretningsutvikler i MIMIRO.
MIMIRO bruker AI til å innovere, vokse og rasjonalisere.
– For oss handler det om å bruke AI for å dekke konkrete kundebehov og samtidig øke effektiviteten internt, fortsetter Gauksrud. Han legger til at flere kolleger bruker AI til å blant annet forbedre koder.
– Jeg som er ansvarlig for økonomien kan for eksempel bruke AI for å kode litt for å få ut mer data om kundene våre, og på den måten jobbe med forretningsutvikling, sier Gauksrud. Han understreker viktigheten av å ha et klart mål for hvordan AI skal brukes, og hvilken verdi det skal skape for virksomheten.
Digital beslutningsstøtte handler om systemer eller verktøy som hjelper brukeren å ta bedre beslutninger. Dette er digitale verktøy som er lett tilgjengelige på digitale plattformer som PC eller smarttelefon.
– Med vårt system blir AI en del av beslutningsstøtteverktøyet for bøndene, og kan eksempelvis hjelpe melkeprodusenter med å optimalisere fôringen og produksjonen av fôr til hver enkelt ku sin melkeproduksjon, forklarer Gauksrud.
For å best mulig utnytte potensialet innen kunstig intelligens, kreves det et solid datagrunnlag. AI bruker historiske data kombinert med sanntidsdata for å lage presise prognoser, som for eksempel å forutsi melkeproduksjon, slaktevekt eller gressvekst. For å få nøyaktige resultater må man fange opp mange faktorer, som vær og gjødselmengde.
Gauksrud mener at det er viktig å sørge for en god infrastruktur og ressurser slik at en kan utnytte AI fullt ut. Selv om MIMIRO er et lite og ungt selskap, bygger de sin teknologiløsning på eksisterende data fra Kukontrollen og Storfedatabasen. Dette er et godt utgangspunkt for videre AI-modellering.
Generativ AI er for mange et spennende område med store bruksmuligheter, og MIMIRO tester nå et prosjekt kalt chat with your farm, hvor bonden kan kommunisere med gården sin gjennom eget fagspråk. Bonden kan for eksempel spørre hvor langt unna hen er unna melkekvoten sin, hvorpå systemet responderer med et forståelig svar. Med AI kan bonden med andre ord planlegge og effektivisere produksjonen sin ytterligere.
– AI har stort potensiale for verdikjeden innen matproduksjon mer forutsigbar og effektiv. Ved å ha tilgang til store mengder data i riktig format, kan man redusere matsvinn, treffe bedre med sesonger og kvalitet på råvarer, sier Gauksrud.
– Selv om AI kan brukes til å binde verdikjeden mer rasjonelt sammen, står vi fremdeles foran en rekke utfordringer. Bærekraftig matproduksjon må være lønnsomt for alle parter, sier han.
MIMIRO er en av flere deltagende virksomheter i kompetansehevingsprogrammet, og Gauksrud mener det er verdifullt at det skapes en der aktører kan møtes, lære av hverandre og utveksle ideer.
– For min del har det vært veldig interessant å bli kjent med folk som jobber innen genteknologi, bioteknologi og andre beslektede områder. Dette er en mulighet jeg ikke ville hatt uten slike initiativer som dette, sier Gauksrud.
I år styrker Klosser Innovasjon og NCE Heidner Biocluster AI-kompetansen for AgriFoodTech-virksomhetene i Norge. Programmet, The AgriFoodTech AI Initiative, er utviklet for å øke kompetansen innen kunstig intelligens (AI) og sikre effektiv implementering og utnyttelse av AI-teknologi i AgriFoodTech-virksomheter. MIMIRO er en av flere virksomheter som deltar på programmet.
Hovedmålet er å øke effektivitet, bærekraft og innovasjon i matproduksjonsindustrien ved å styrke bedriftenes AI-kompetanse. Gjennom programmet får deltakere tilgang til blant annet kurs, webinarer, praktiske øvelser og inspirerende foredrag. De får også veiledning fra erfarne eksperter og blir en del av et nettverk av likesinnede fagfolk.
Har du spørsmål om programmet? Kontakt programansvarlig Anja Løkken Stokke.
Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.
2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS