Vi kan bruke naturens teknologi.
Næringsstoffer som fosfor og nitrogen renner ut i havet og fortynnes. Næringsstoffene skaper problemer som overgjødsling og algeoppblomstring i havet.
– Vi må bruke naturen for å samle opp disse verdifulle næringsstoffene igjen, sier prosjektleder i BlueMusselFeed, Hilde Schøyen.
Blåskjell er svært effektive filtreringsorganismer. Filterorganismer er naturens egen teknologi som samler opp næringsstoffer i havet.
– Blåskjell har egenskaper som vi med fordel bør lære oss å benytte. De filtrerer havet og omdanner næringsstoffer til råvarer som er godt egnet som fôrråvarer, forklarer Hilde.
Blåskjell har mange gode egenskaper som fôringrediens både til kylling og laks.
– Blåskjell er som et kinderegg, og er svært godt egnet som ingrediens til dyrefôr. Selve blåskjellkjøttet inneholder mye protein av god kvalitet. Blåskjellproteinet er et godt ernæringsmessig alternativ til soya. Skallet egner seg som kalsiumkilde. I tillegg inneholder blåskjell sunne omega-3 fettsyrer. Og sist men ikke minst: blåskjell har en smak både kylling og laks liker, forklarer Hilde.
Norge er langt fra selvforsynt med proteinråvarer til dyrefôr i dag. Ved å ta i bruk blåskjell som lokalprodusert fôringrediens, kan vi bli mindre avhengig av import.
– I BlueMusselFeed undersøker vi hvordan blåskjellprotein kan brukes i fôr til slaktekylling. Vi ønsker å bidra til å mindre import av soya og økt selvforsyning av norske fôrråvarer, opplyser Hilde.
Blåskjell er lovende ut ifra målet om mest mulig effektiv bruk av areal.
– Blåskjelldyrkere anslår et utbytte på 5 tonn blåskjell per mål havoverflate i året, noe som gir omtrent 150 kg rent blåskjellprotein. Til sammenligning gir korndyrkning i Norge ca halvparten av denne proteinmengden per mål landoverflate, sier Hilde.
Som prosjektleder drives Hilde av et ønske om å bidra til et mest mulig bærekraftig matsystem.
– Vi må lære oss å bruke naturens egen teknologi for å samle opp næringsstoffene i havet. Blåskjell er en robust og effektiv løsning for å få næringsstoffene som er tynnet ut i havet tilbake i matsystemet. Blåskjell kan være en del av løsningen for en enda mer bærekraftig matproduksjon i Norge, sier Hilde.
En svært viktig fordel med en fôrråvare som både landdyr og fisk kan spise, er at flere blir motivert for å realisere den. I landbruket er vi vant til å tenke balanse i næringskretsløpene, og dyrke jorda, år etter år. Denne erfaringen kan vi bidra med, når vi skal etablere storskala dyrkning av proteinråvarer i sjøen. Blå industri har kompetanse på arbeid i sjøen, som er et vesentlig mer krevende medium enn landjorda.
– BlueMusselFeed forener hav og land i en integrert verdikjede. Sammen er vi sterkere, avslutter Hilde.
BlueMusselFeed er et samarbeidsprosjekt mellom aktører på tvers av flere sektorer, og inkluderer Fiskå Mølle, Lerøy Ocean Forest, Eide Fjordbruk, Norforsk, Animalia og Nortura, i tillegg til klyngesamarbeidet Land Møter Hav som består av de fire klyngnene NCE Seafood Innovation, NCE Blue Legasea, Biotech North og NCE Heidner Biocluster.
Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.
2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS