I en tid hvor digitalisering er nøkkelen til effektiv og bærekraftig matproduksjon, øker også sårbarheten for cyberangrep. Med ett tastetrykk kan verdikjeder rammes, produksjon stoppe opp – og i verste fall true både matsikkerhet og samfunnsberedskap. Derfor inviteres du og din virksomhet til et unikt kompetansehevingsprogram; NCE Heidner Cybersecurity Program.
Hackerne blir stadig mer utspekulerte. Cyberangrep er en av de mest kritiske utfordringene virksomheter kan oppleve, og daglig tappes både næringsliv og samfunn for enorme summer. Hvor store sikkerhetsgrep trenger din bedrift? Og hva vil ha best effekt? Med NCE Heidner Cybersecurity Program får du hjelp til å finne svarene.
– Med dette programmet tar vi et ansvar for å sikre framtidens matproduksjon og digitale beredskap. Dette gjør vi fordi fremtiden til din virksomhet – og vår felles matberedskap – avhenger av det, sier programansvarlig og leder digitalisering Anja Løkken Stokke i Klosser Innovasjon.
NCE Heidner Biocluster Cybersecurity Program gir virksomhetene både verktøy og innsikt for å forstå digitale trusler, identifisere sårbarheter og handle raskt når det gjelder. Dermed står de bedre rustet til å beskytte både verdier, data og drift – og ikke minst: forbrukernes tillit. For det er ingen tvil om at cyberangrep skjer. Det store spørsmålet er om du og virksomheten din er godt nok forberedt når det skjer.
– I en urolig verden vil vi forvente at hybrid krigføring kan bety avanserte digitale angrep. Nok en grunn til å ha gode rutiner og kompetanse innen cybersecurity, sier adm.dir. Frank Larsen i Klosser Innovasjon.
Det er mange grunner til å delta – som faktisk betyr noe for virksomheten. Det viktigste kan kanskje være å unngå milliontap og produksjonsstans. Cyberoperasjoner og cyberkriminalitet forårsaker nedetid, produksjonsstopp og tap av kundedata, patenter og omdømme. I verste fall kan det føre til store økonomiske tap eller konkurs for rammede virksomheter.
Det er også viktig å ha en plan for hva virksomheten skal gjøre når krisen inntreffer. En slik plan vil gi en trygghet for organisasjonen, ved at alle vet hvem som skal gjøre hva.
Programmet vil gi læring som mest sannsynlig vil bli sittende i ryggmargen. Gjennom realistiske simuleringsøvelser ved NTNU Gjøviks Cyber Range, et treningssenter for cyberkrisehåndtering, får virksomhetene prøve seg på ekte scenarier uten ekte konsekvenser.
Dette er ikke et program bare for teknologene, men for hele beredskapsgruppen i virksomheten. Her lærer både ledere, driftsansvarlige og fagfolk hvordan cybersikkerhet er en felles oppgave. Det handler om kultur, ikke bare kode.
– Det å ha gjennomført et slikt program vil gi deg tyngde i både anbud, kundedialog og internasjonale samarbeid. For hvem vil ikke samarbeide med noen som tar sikkerhet på alvor, spør Løkken Stokke.
Programmet er for virksomheter som ønsker å ta digital sikkerhet på alvor – enten bedriften er stor eller liten innen matproduksjon, landbruk, havbruk eller bioteknologi. Programmet passer også for andre industrier og kan tilpasses ulike behov.
– Cybersecurity handler ikke bare om teknologi – det handler om samarbeid, kunnskap og beredskap. Med dette programmet styrker vi sikkerheten i hele verdikjeden, sier daglig leder Gurill Mediaa i NCE Heidner Biocluster.
WORKSHOP: En rekke bedrifter deltok i Cyber-programmet i 2023, der noen av workshopene ble ledet av blant andre Anja Løkken Stokke (til venstre) og Regine B. Dyreng i Klosser Innovasjon. Nå inviteres det til et nytt Cyber-program.
Blant tidligere deltakere i cyber-programmet finner vi kjente virksomheter som Graminor, GENO, NIBIO, MIMIRO, TYR, HOFF SA, Strand Unikorn og Nofima – virksomheter som vet at digital trygghet er en forutsetning for vekst og bærekraft. Adm. dir. Kristin Børresen i Graminor er strålende fornøyd med NCE Heidner Biocluster Cybersecurity Program, som hun deltok på i 2023.
– Som et lite selskap er vi helt avhengige av slike initiativ. Her snakker vi om kompetanseheving innenfor et emne hvor vi ville brukt svært lang tid, og mye ressurser, dersom vi skulle lært oss alt selv, sier Børresen.
Hun trekker fram viktigheten av at flere medarbeidere fra Graminor deltok i programmet, og at de i etterkant har fortsatt det viktige arbeidet internt.
– Vi fikk et rammeverk som vi benytter bredt innenfor beredskap på ulike områder i virksomheten, sier Børresen.
En av Klossers samarbeidspartnere i programmet, Diri, har ansvaret for risikokartleggingen av virksomhetene, og bistår med deltakernes beredskapsplaner.
– Vi har allerede sett hvordan et digitalt angrep på norsk matindustri skapte problemer for hele verdikjeden, fra råvareprodusent til konsument, sier Gaute Wangen i Diri.
Han påpeker at tendensen for matproduksjonen i Norge er større og mer automatiserte produksjonsenheter.
– Når produksjon sentraliseres, digitaliseres og kobles på internett øker risikoen for cyberangrep og behovet for styrket digital beredskap, sier Wangen.
I løpet av programmet får deltakerne en innføring i cybersikkerhet – skreddersydd for mat- og biosektoren – med fokus på verdier, trusler og krisehåndtering. Gjennom arbeid med risiko- og sårbarhetsanalyser får virksomhetene en oversikt over hvilke uønskede hendelser som kan skje, sannsynligheten for at hendelsene vil inntreffe og hvilke negative konsekvenser de kan få.
Virksomhetene vil få teste sin egen krisehåndtering i sanntid, under realistiske scenarioer i NTNU Gjøviks avanserte Cyber Range.
– Her får man øve i trygge omgivelser med tidsaktuelle og realistiske scenarioer. I tillegg får man bistand fra eksperter som har beredskap og øvelser som sitt fagfelt, sier direktør for Senter for Cyber- og informasjonssikkerhet, CCIS, Peggy Sandbekken ved NTNU.
Programmet vil også ta for seg videreutvikling av beredskapsplaner som fungerer i praksis, erfaringsdeling på tvers av bransjer og kompetanse som gir konkurransefortrinn.
Cyberangrep kjenner ingen grenser – og matproduksjon er en av de mest kritiske sektorene vi har. Det er ikke lenger nok å «håpe på det beste» – virksomhetene må forberede seg på det verste. Ved å delta i NCE Heidner Biocluster Cybersecurity Program tar virksomhetene et aktivt valg for å beskytte både virksomheten, verdikjeden og fremtidens matsikkerhet.
Fakta:
Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.
2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS