Stortinget vedtok enstemmig fredag at regjeringen skal utarbeide en egen strategi for hvordan Norge kan lykkes med agritech.
Forslaget kommer fra Høyre og ble først behandlet i næringskomiteen.
– I dag ser vi framveksten av en ny generasjon bønder som bruker droner til å inspisere avlingene sine, roboter til å plukke bær og presisjonsteknologi til for å redusere bruken av gjødsel og plantevernmidler. Dette er ikke science fiction, men virkeligheten akkurat nå, sa Lene Vestgård-Halle på talerstolen under debatten.
Hun minnet om at dette handler om distriktsarbeidsplasser, ny industri og at en slik satsing kan gi unge mennesker lyst til å bli værende i landbruket.
Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen fra Arbeiderpartiet var positiv til forslaget, og ønsker flere agritechbedrifter som har løsninger andre land trenger. Han løftet fram agritechbedrifter som i dag gjør suksess, blant annet agritechbedriften Findmy på Kvikne i Tynset som er verdensledende på sporingsteknologi.
– Vi er verdensledende innen digital teknologi for beitedyr. Norske bedrifter eksporterer allerede i dag digitale løsninger både til storfe og sau i andre land. Til og med kameler bruker sporingssystemer utviklet i Norge, sa Sandtrøen.
Han viste til innovasjonsmiljøer i Norge på grønnsaker, som har utviklet løsninger som bekjemper ugras, sopp og skadedyr gjennom å dampe jorda.
– Dette viser hvordan vi med den norske landbruksmodellen også gir verdiskapning og muligheter for bedrifter til å skape nyvinninger, som kan eksporteres, sa statsråden.
Han nevnte også en rekke virkemidler som staten i dag støtter, som Bionova, finansiering av grønne fagskoletilbud og partnerskapet for matkorn.
FindMy på Kvikne i Tynset ble fremhevet av landbruksministeren på talerstolen som et eksempel på en bedrift som har lyktes med å utvikle agritech-produkter for eksport. Daglig leder Marit Mjøen Solem i FindMy er tydelig på sammenhengen mellom norsk landbruk og agritech-næringen:
– Uten norsk landbruk finnes ikke norsk agritech. FindMy er ingenting uten den norske bonden, og det hjemmemarkedet de representerer. For å lykkes må vi styrke den norske bonden og gi muligheter for å investere i ny teknologi gjennom risikoavlastning. Når bonden kan velge rett type teknologi, som gjør matproduksjonen enklere og bedre, skaper det et grunnlag for at vi kan videreutvikle produktene våre og deretter ta dem ut i verden, sier Solem.
AgriFoodTech Norway er et samarbeid mellom landets ledende inkubatorer, klynger og innovasjonsmiljø, som hjelper agritechbedriftene med finansiering, testmarked, eksport og internasjonalt nettverk. Bak samarbeidet står Klosser Innovasjon, NCE Heidner Biocluster, T:lab, Aggrator Inkubator Ås og Nordic Edge.
Kristiane Haug Berg er leder for agrifoodtech i Klosser Innovasjon, og har jobbet tett på både agrifoodtec-bedrifter, forsknings- og utviklingsmiljø og politikere for å løfte frem agrifoodtech.
– Dette er en anerkjennelse av det arbeidet våre medlemmer legger ned hver dag. De utvikler teknologi som ikke bare styrker norsk matproduksjon, men også skaper nye arbeidsplasser og eksportmuligheter, sier Haug Berg.
Slik ble vedtaket oppsummert: “Stortinget har behandlet et representantforslag fra Høyre om å styrke innovasjon og AgriTech i norsk landbruk. Stortinget vedtok å be regjeringen utarbeide en egen strategi for hvordan Norge kan lykkes med agritech. Herunder styrke utvikling, forskning, økt kommersialisering av agritech i Norge og økt adapsjon i landbruket. Stortinget vedtok også å be regjeringen videreføre Matkornpartnerskapet etter 2030.”
Flertallet i komiteen fremhever at agritech-sektoren har vokst frem som en betydelig drivkraft for fornyelse i landbruket. Teknologiske utviklinger som presisjonslandbruk, robotisering, bruk av droner, sensorer og kunstig intelligens gir bøndene verktøy til å optimalisere ressursbruken, redusere svinn og forbedre avlinger samtidig som det styrker både dyrevelferd og klimaavtrykk.
– Vi så tidlig at agritech-bedriftene hadde behov for mer skreddersydd bistand utover det Innovasjon Norge og andre virkemiddelaktører tilbyr. Gjennom AgriFoodTech Norway samler vi ekspertise fra hele landet, noe som gir norske bedrifter med internasjonalt potensial langt bedre vekstmuligheter enn om vi jobbet hver for oss regionalt. Dette stortingsvedtaket bekrefter at den nasjonale koordineringen vi har etablert er riktig vei å gå for å bygge en ny norsk eksportnæring, sier Håvard Belbo i T:lab.
– Dette er et historisk gjennomslag for norsk agritech, og for alle som jobber med fremtidens landbruk. At Stortinget nå ber regjeringen utvikle en egen agritech-strategi, gir et kraftig signal om at dette ikke lenger er nisje, det er nasjonal næringspolitikk, sier Gunnar Crawford fra Nordic Edge.
Det internasjonale agrifoodtech-markedet er estimert til å være verdt 700 milliarder dollar innen 2027, og bransjeaktørene mener Norge har mulighet til å ta en betydelig andel av dette. AgriFoodTech Norway fremhever at norsk agritech kan bli en ledende eksportnæring innen grønne teknologier.
Les representantforslaget fra Høyre her.
Les næringskomiteens tilrådning her.
Tilbud til agritech-bedrifter:
Hvorfor nasjonal satsing er viktig:
Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.
2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS