SpermVital får millionstøtte til å utvikle teknologien rundt inseminering av storfe

SpermVital, som er et datterselskap av Geno SA får 13,5 millioner kroner fra Norges forskningsråd til å videreutvikle teknologien rundt insemineringen av storfe.

Publisert 25. september 2020
Revidert 25. september 2020
Skrevet av linda-theres
SpermVital får millionstøtte til å utvikle teknologien rundt inseminering av storfe
Fotokred_hvit Rakel J. Berg
SpermVital får 13,5 millioner kroner fra Norges forskningsråd til å videreutvikle teknologien rundt insemineringen av storfe.

Dette er veldig gledelig, sier Nils Christian Steig, daglig leder i SpermVital. – Vi har hatt god uttelling på våre søknader om støtte fra Norges forskningsråd, noe som betyr at vi kan videreutvikle og stadig forbedre oss, forsetter han.

Forbedrer teknologien

– SpermVital har patentert og kommersialisert en ny teknologi for kunstig sædoverføring der spermier immobiliseres i geleer av alginat, som gradvis løses opp og frigir befruktningsdyktige spermier over tid etter inseminering. Dette gjør tidspunktet for inseminasjon mindre kritisk enn ved tradisjonell inseminasjon, forklarer Steig.

– Pengestøtten fra forskningsrådet betyr mye, og med disse midlene kan vi forbedre teknologien vår knyttet til insemineringen av storfe ytterligere, sier Steig.

Oppskalerer produksjonsplanen

– Vårt mål er at immobilisering og produksjon blir så enkel at kundene selv kan produsere sæddoser med SpermVitals teknologi, sier han.

– Vi har brukt mye ressurser på utvikling, og støtten vi nå mottar fra forskningsrådet dekker ca. 60 prosent av prosjektrammen. Det er også mulig vi må ansette flere i forbindelse med denne prosessen, noe som også er gledelig, forteller Steig.

– Nå satser vi på å nå målet der kunder i og utenfor Norge selv kan produsere sæddoser med SpermVitals teknologi, og dermed føre til et betydelig større markedspotensial enn dagens, sier Steig.

Teknologien gir brukerne potensielt store besparelser i form av økt fleksibilitet og økt fruktbarhet i avlsarbeidet. SpermVitals teknologi brukes i dag til kunstig sædoverføring på storfe, og inseminasjonsdoser produsert med SpermVitals teknologi selges i en rekke land i Europa i tillegg til i Norge.

Bra også for norsk landbruk

– Det er svært gledelig og bra for landbruket at en bedrift som SpermVital mottar disse midlene, sier Kristiane Haug Berg, daglig leder i NCE Heidner Biocluster. – Det viser at Norge har et stort eksportpotensial og at vi i Norge har forskning godt innarbeidet i landbruket, forsetter hun.


Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.

NCE Heidner Biocluster

NCE Heidner Biocluster
Holsetgata 22
2317 Hamar
post@heidner.no

Innlandet Fylkeskommune Innovasjon Norge Cluster management

Fasilitator

Klosser Innovasjon

2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS