Ny teknologi for bedre matproduksjon

På Norges største matmesse, Umami i Lillestrøm, ble framtidens bærekraftige matsystem diskutert. Gurill Mediaa, leder av NCE Heidner Biocluster, og Sigrid Bratli fra Langsikt og tidligere ekspert i Heidner, møttes til debatt om hvordan teknologi kan løse utfordringene i norsk matproduksjon.

Publisert 20. mars 2025
Revidert 21. mars 2025
Skrevet av mali
Ny teknologi for bedre matproduksjon
MØTTES TIL DEBATT: Ola Hedstein fra Rethink Food var moderator da Gurill Mediaa (til venstre), leder av NCE Heidner Biocluster, og Sigrid Bratli fra Langsikt, og tidligere ekspert i Heidner, møttes til debatt under Norges største matmesse Umami.

Gurill Mediaa påpekte at Norge er tidlig ute når det gjelder digitale løsninger, og at hun forventer at dette også vil skje i landbruket. Det handler om prediktive og presise løsninger for matproduksjonen med droner, sensorer, satellittdata og autonome løsninger hvor AI er en viktig del av håndteringen av data.

Samhandling for å dele data

–  Det er nettopp data som er nøkkelen for å få mer bærekraftige løsninger. Vi må ha samhandling for å samle data og for å dele data på en sikker måte, sa Mediaa.  

Sigrid Bratli snakket om mulighetene som ligger i å bruke biologiske løsninger i landbruket for å få fram nye løsninger. Hun mente at motstand mot genmodifisert mat (GMO) og politiske avgjørelser har bremset utviklingen, men at nye regler og en oppmykning av praksisen i EU også vil påvirke hva vi gjør i Norge.

Økt bærekraft med CRISPR

Bratli framhevet at teknologien CRISPR, eller genredigering, nettopp kan gjøre oss i stand til å takle både sykdommer og klimaendringer.

– Med CRISPR kan vi utvikle poteter som tåler tørråte og salat som er mindre utsatt for sopp, sa Bratli. Resultatet blir økt bærekraft gjennom mindre sprøyting og derved bedre inntjening og mindre kast av mat.

Regelverk må endres

Både Bratli og Mediaa var enige om at mye gammelt regelverk må endres for å åpne opp for mulighetene som ligger i teknologi som AI og genredigering. De påpekte at Europa her henger etter USA og Kina på dette området. Bratli uttalte at hun ikke tror på en framtid med bærekraftig mat, uten implementering av slik teknologi.

Heidner-leder Mediaa påpekte at bedriftene innen det nasjonale nettverket Agrifoodtech Norway er pådrivere for økt bruk av teknologi, og at dette vil akselerere når de store bedriftene i matindustrien tar det i bruk. Men at det også er viktig at bøndene selv tar i bruk ny teknologi.

Stor forbrukermakt

Debatten understreket at forbrukerne har stor makt gjennom de valg de tar i butikken. Det ble fra scenen påpekt at hver gang du handler, så «stemmer» du på den maten du ønsker. Og handler forbrukerne de riktige produktene, så kan utviklingen gå raskere.

Gurill Mediaa uttrykte bekymring for at forbrukerne kan være konservative, mens Sigrid Bratli hevdet at det er gjort undersøkelser som viser at forbrukerne slettes ikke er så skeptiske til bruk av ny teknologi for å skape bærekraftig mat. Moderator Ola Hedstein avsluttet med å peke på at endringene i matsystemet kan skje raskere dersom bøndene får insentiver til å ta i bruk ny teknologi.


Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.

NCE Heidner Biocluster

NCE Heidner Biocluster
Holsetgata 22
2317 Hamar
post@heidner.no

Innlandet Fylkeskommune Innovasjon Norge Cluster management

Fasilitator

Klosser Innovasjon

2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS