I en verden preget av rask teknologisk utvikling, klimaendringer og økende ekstremvær, er matsikkerhet og beredskap høyt oppe på agendaen i samfunnsdebatten. For Graminor AS, som utvikler plantesorter tilpasset norske og nordiske vekstforhold, er klimaendringene en utfordring de opplever i sitt daglige virke.
Kristin Børresen, administrerende direktør i Graminor, deltar sammen med flere kolleger på kompetansehevingsprogrammet The AgriFoodTech AI Initiative, organisert av NCE Heidner Biocluster og Klosser Innovasjon. Målet med programmet er å styrke AI-kompetansen i AgriFoodTech-virksomheter i Norge.
– Vi i Graminor ser at kunstig intelligens (AI) er en kraftfull teknologi og et verktøy som utvikler seg svært fort, og som vi skal ta i bruk. Og det aller viktigste for oss i første omgang er å vite hva som skjer, samt heve kompetansen i organisasjonen, sier Børresen.
Graminor bruker foreløpig ikke AI i stor skala, men er godt i gang med å implementere teknologien i sin virksomhet.
Deltakelsen på The AgriFoodTech AI Initiative er derfor både viktig og relevant.
– Programmet, med foredragsholdere som har solid AI-kompetanse, gir oss verdifulle ideer og inspirasjon til hvordan teknologien kan brukes hos oss. Vi ser at AI kan bidra med å effektivt analysere og ta i bruk store mengder med data. I en slik problemstilling er det for eksempel nyttig å ha med representanter fra SINTEF, sier Børresen, og legger til at initiativet er et godt eksempel på hvordan en klynge bør fungere.
– For to år siden investerte vi i en optisk sorteringsmaskin for poteter som bruker kunstig intelligens til å forbedre presisjon og effektivitet i sorteringsprosessen. Ved hjelp av AI sorterer maskinen poteter basert på skallkvalitet, sykdomstegn og størrelse – langt mer nøyaktig enn det et menneskelig øye kan se, sier Børresen.
Dette er et godt eksempel på hvordan AI kan bidra til å automatisere og forbedre arbeidsflyt i matproduksjon.
– Vi har også begynt å utforske bruken av multispektrale kameraer som gir verdifull innsikt om helse og fysiologisk tilstand i plantene, fortsetter hun.
– Som en direkte konsekvens av klimaendringene vet vi at sykdommer i Europa raskere vil komme til Norge, sier Børresen. I dag kan ikke AI forutse sykdomsutbrudd. Men Børresen mener at teknologien har stort potensiale for å kunne antyde utbrudd i fremtiden. Dette kan hjelpe bønder med bedre planlegging og redusere risikoen for tap av avlinger.
Matsikkerhet og -beredskap starter med genetikken. Du må ha de riktige sortene som kan dyrkes i Norge.
– Vi i Graminor arbeider kontinuerlig med å utvikle nye sorter som er tilpasset de unike klimaforholdene i Norge. AI kan hjelpe med å forstå og forutsi hvordan ulike sorter vil prestere under ulike temperaturforhold og værmønstre, forklarer hun. Dette øker matsikkerheten ved å sikre at norske bønder har tilgang til robuste, tilpassede sorter.
– I møte med klimaendringer må landbruket tenke nytt. AI kan bidra til å utvikle nye metoder for matproduksjon som er mindre avhengig av tungt utstyr og store arealer, sier Børresen.
Børresen synes det var inspirerende å høre om hvordan AI kan hjelpe andre næringer, spesielt laksenæringen, som hun mener har utfordringer med bærekraft. AI kan brukes til å finne mer bærekraftige løsninger for oppdrett. Eksempelvis ved å identifisere alternative fôrkilder eller bedre måter å håndtere sykdomspress og forurensning på.
For virksomheter som vurderer å ta i bruk AI i matproduksjon, har Børresen et klart råd:
– Skaff deg god nok kompetanse internt i virksomheten. Det handler ikke bare om å bruke AI for å bruke AI, men om å forstå hva du trenger og hvordan teknologien kan løse de riktige problemene. Ved å øke kompetansen internt, vil virksomheter kunne gjøre mer informerte beslutninger om hvordan AI kan bidra til bærekraftig vekst og utvikling, avslutter hun.
I år styrker Klosser Innovasjon og NCE Heidner Biocluster AI-kompetansen for AgriFoodTech-virksomhetene i Norge. Programmet, The AgriFoodTech AI Initiative, er utviklet for å øke kompetansen innen kunstig intelligens (AI) og sikre effektiv implementering og utnyttelse av AI-teknologi i AgriFoodTech-virksomheter. Graminor er en av flere virksomheter som deltar på programmet.
Hovedmålet er å øke effektivitet, bærekraft og innovasjon i matproduksjonsindustrien ved å styrke bedriftenes AI-kompetanse. Gjennom programmet får deltakere tilgang til blant annet kurs, webinarer, praktiske øvelser og inspirerende foredrag. De får også veiledning fra erfarne eksperter og blir en del av et nettverk av likesinnede fagfolk.
Har du spørsmål om programmet? Kontakt programansvarlig Anja Løkken Stokke.
Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.
2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS