Victoria Keiseraas og Siri Gaare Torsteinsbrend har brukt våren på å kartlegge Europas ledende miljøer innen bio og muliggjørende teknologier i et knippe utvalgte markeder. Internshipet i NCE Heidner Biocluster og Klosser Innovasjon ga dem både innsikt, nettverk – og smaken på en karriere i bionæringen.
Victoria Keiseraas og Siri Gaare Torsteinsbrend er begge masterstudenter i bioøkonomi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Gjennom et internship i Klosser Innovasjon og NCE Heidner Biocluster har de brukt semesteret på å dykke ned i agrifoodtech og nye teknologier i europeisk sammenheng.
Med bakgrunn fra henholdsvis akvakultur og bioteknologi, ønsket de å kombinere teori med praksis og få verdifull erfaring fra en næring i stor utvikling.
– Vi ønsket å få praktisk erfaring innenfor en næring vi oppfatter som både fremtidsrettet og interessant. Bioøkonomi og agrifoodtech er områder i stor utvikling, sier Keiseraas.
Interessen for internshipet ble vekket etter en gjesteforelesning med Anja Løkken Stokke, som er leder digitalisering i Klosser Innovasjon og NCE Heidner Biocluster, som ga innsikt i hvordan klyngearbeid fungerer og hvilke muligheter som finnes i næringen. Dette inspirerte studentene til å søke seg inn til et internship hos næringsklyngen NCE Heidner Biocluster og innovasjonsselskapet Klosser Innovasjon.
Som en del av internshipet har Victoria og Siri jobbet med et omfattende kartleggingsprosjekt: «Kartlegging av kompetansemiljøer innen bio og muliggjørende teknologier i Europa». Der har de analysert sju strategisk utvalgte markeder – Sveits, Spania, Italia, Frankrike, Sverige, Danmark og Finland – for å identifisere relevante aktører og teknologimiljøer.
Kartleggingen har omfattet identifisering av relevante aktører og miljøer, samt vurdering av hvilke områder de ulike markedene har særlig fokus på.
– Vi har også vurdert hvor det finnes potensielle samarbeidsmuligheter for Heidners og Klossers medlemsbedrifter, og pekt på konkrete aktører som kan være aktuelle samarbeidspartnere, sier Gaare Torsteinsbrend.
De to masterstudentene ser muligheter for sterkere kobling mellom akademia, industri og gründere for å skale synergi.
Fra venstre EU-rådgiver Linn Dybdahl, leder digitalisering Anja Løkken Stokke, daglig leder i NCE Heidner Biocluster Gurill Mediaa, og masterstudentene Victoria Keiseraas og Siri Gaare Torsteinsbrend.
Kartleggingen har avdekket tydelige trender og forskjeller mellom markedene, og studentene har identifisert en rekke innovative virksomheter som kan være verdifulle samarbeidspartnere. Innsikten vil støtte Heidner og Klosser i arbeidet med internasjonalisering og posisjonering i det europeiske agrifoodtech-landskapet.
– Kartleggingen de har gjennomført gir innsikt i hvor de fremste miljøene befinner seg i de utvalgte markedene, og forenkler tilgang til toppmiljøer innen bio og muliggjørende teknologier. Det øker også klyngens konkurransekraft og legger grunnlaget for nye prosjekter og initiativer, sier leder for digitalisering i Klosser Innovasjon, Anja Løkken Stokke.
I tillegg til kartleggingsarbeidet har studentene deltatt på AI-kurs arrangert av NCE Heidner Biocluster og Klosser Innovasjon i samarbeid med Digital Norway og Smart Innovation Norway. De har også jobbet med internkommunikasjon, bidratt i en kommunikasjonsplan knyttet til et prosjekt samt utarbeidet poster for sosiale medier.
– Å få ta del i konkrete prosjekter og samarbeide med næringslivet har vært veldig verdifullt. Vi har lært mye om strategiske partnerskap og hvordan klyngeorganisasjoner fungerer som brobyggere mellom ulike aktører, sier Gaare Torsteinsbrend.
De har også tilegnet seg praktisk erfaring med kartlegging og analyse og har fått styrket evnen til å arbeide strukturert og selvstendig med reelle problemstillinger.
Erfaringene fra internshipet har også styrket studentenes tro på en fremtid i bioøkonomien.
– Ja, absolutt! Dette er en næring med mange muligheter. Vi har fått både innsikt og motivasjon til å bidra videre, avslutter de.
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) tilbyr internship som en integrert og obligatorisk del av masterprogrammet i bioøkonomi – biobasert verdiskaping og forretningsutvikling.
– Gjennom praksisperioder hos bedrifter og virksomheter i biobaserte næringer, får studentene innsikt i hvordan biologiske ressurser kan utnyttes bærekraftig og økonomisk lønnsomt. Dette bidrar til å forberede dem på en karriere innen bioøkonomien, hvor forståelse for både biologiske prosesser og forretningsutvikling er essensielt, sier programleder for Bioøkonomi ved NMBU, Thore Larsgård.
Han påpeker at erfaringene viser at internship gir studentene verdifull innsikt i arbeidslivet og styrker deres kompetanse og attraktivitet på arbeidsmarkedet.
– Ved å delta i reelle prosjekter og arbeidsoppgaver, utvikler studentene ferdigheter i tverrfaglig samarbeid, problemløsning og innovasjon. Dette gjør dem bedre rustet til å møte utfordringene i biobaserte næringer og bidrar til en mer sømløs overgang fra studier til arbeidsliv, sier Larsgård.
Han påpeker at mat- og bionæringen står overfor komplekse utfordringer knyttet til bærekraft, ressursutnyttelse og teknologisk utvikling.
– Internship gir studentene en dypere forståelse for verdikjedene i disse næringene, fra produksjon til marked. Gjennom praksis får de innsikt i hvordan innovasjon og forretningsutvikling kan bidra til å løse reelle problemstillinger, noe som er avgjørende for å drive frem en grønn og bærekraftig økonomi, sier Larsgård.
Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.
2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS