Genteknologi er i rask utvikling. Og da spesielt generedigering med CRISPR-teknologien i spissen, som er i ferd med å endre hvordan vi kan utvikle dyr, planter og mikroorganismer til bruk i landbruk og akvakultur.
– Temaet er kontroversielt, og spesielt i EU har temperaturen vært høy etter at EU-domstolen i 2018 konkluderte med at alle genredigerte organismer skal reguleres som GMO, til forskjell fra de fleste andre steder i verden, forteller Sigrid Bratlie, prosjektleder genteknologi i NCE Heidner Biocluster.
– Dette har ført til at europeiske forskere har protestert mot regelverket som de mener er så strengt at Europa står i fare for å bli et «landbruksmuseum» og at de ikke får ta del i utviklingen av fremtidens bærekraftige mat, fortsetter Bratlie.
På den andre siden står sivilsamfunnsorganisasjoner som frykter at teknologien kan gjøre uopprettelig skade på en allerede sårbar natur og føre til ytterligere konsentrasjon av matmakt.
Med dette som bakteppe igangsatte EU-kommisjonen i 2020 en studie om genredigering og andre nye genteknologier, GMO-regelverket og dets konsekvenser. Studien skal brukes som grunnlag for videre politikkutvikling.
I EU er interessen for genredigering og andre nye genteknologier stor, og flere aktører mener at reguleringen i EU er en barriere.
– Studien fremhever at genredigerte produkter har potensial til å bidra til å oppnå målene i EUs Green Deal, og da spesielt «Farm to Fork», biomangfoldsstrategiene og FNs bærekraftsmål for et mer robust og bærekraftig matsystem, sier Bratlie.
– En oppmykning av regelverket i Norge og EU – slik studien peker mot, vil senke terskelen for å kommersialisere genredigerte produkter, fortsetter hun. Dette er godt nytt for klyngens medlemmer som ønsker å ha teknologien i sin verktøykasse. Spesielt viktig kan det bli for bedriftene som jobber med plante- og husdyrgenetikk.
– Bruk av genredigering kan reise etiske problemstillinger, men det gjør også de tapte mulighetene ved å ikke bruke genredigering, sier Bratlie. Studien finner at de fleste etiske bekymringene knytter seg til hvordan teknologien brukes og ikke selve teknologien, fortsetter Bratlie.
Siden det er lite sannsynlig at innovasjonstakten i den globale bioteknologisektoren vil bremse ned er det en utfordring å sikre at regelverket forblir relevant, særlig hvis fokuset fortsetter å være på teknologien og ikke på produktenes egenskaper.
Det er opp til EU-kommisjonen og andre beslutningstakere å følge opp funn og anbefalinger i rapporten.
– Politikken får også betydning for Norge, siden regelverket er implementert gjennom EØS-avtalen. Samtidig har også Norge ambisjoner om å utvikle sin egen politikk: Regjeringen nedsatte i november 2020 et offentlig utvalg som skal gjennomgå kunnskap om genteknologi og komme med eventuelle anbefalinger om endringer i genteknologiloven, sier Bratlie, som er medlem i utvalget.
NOUen overleveres til klima- og miljøministeren i juni 2022.
Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.
2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS