EU-kommisjonen foreslår betydelige lettelser i regulering av genredigerte planter.

Etter fremveksten av nye genteknologier som CRISPR de siste årene har debatten rast om hvordan de bør reguleres: skal genredigerte planter, dyr og mikroorganismer klassifiseres som genmodifiserte organismer (GMO) eller ikke? 

Publisert 5. juli 2023
Revidert 5. juli 2023
Skrevet av Sigrid
EU-kommisjonen foreslår betydelige lettelser i regulering av genredigerte planter.
Fotokred_hvit Linda-Theres Trondsen
5. juli legger EU-kommisjonen frem et nytt lovforslag for genredigerte planter.

– I de fleste deler av verden er svaret nei – er det laget en genetisk endring som også kunne vært fremskaffet konvensjonelt, regnes ikke organismen eller produktet som GMO, sier Sigrid Bratlie, prosjektleder genteknologi i NCE Heidner Biocluster.

 – I Europa, inkludert Norge, er derimot svaret ja fordi definisjonen av en GMO inkluderer alle planter, dyr og mikroorganismer fremstilt med genteknologi – uavhengig av produktets karakter. Men en slik one-size-fits-all-tilnærming er verken risikoproporsjonalt eller hensiktsmessig har EU-kommisjonen konkludert etter flere års utredning av saken, fortsetter hun.

Blant annet står det strenge regelverket i veien for at teknologien skal kunne brukes til å oppnå målene i EUs Green Deal om mer bærekraftig mat og hemmer spesielt tilgang på teknologien for små og mellomstore bedrifter.  

Nytt lovforslag for genredigerte planter

I dag, 5. juli, legger EU-kommisjonen derfor frem et nytt lovforslag for genredigerte planter.

De viktigste punktene er:

Likheter med norsk NOU 

– Forslaget fra EU-kommisjonen har store likhetstrekk med forslaget fra flertallet i Genteknologiutvalget, som la frem NOUen «Genteknologi i en bærekraftig fremtid» i starten av juni, forklarer Bratlie.

Her er de viktigste likhetene og forskjellene:

Hva skjer nå?

– Det skjer altså mye spennende og viktig politikk på genteknologiområdet både i EU og i Norge som vil sette rammer for norsk innovasjon, sier Bratlie.

Norge er tett bundet til EUs matpolitikk, og alle regelverksendringer i EU vil derfor få betydning i Norge. Samtidig har Norge et visst nasjonalt handlingsrom. Det blir viktig at alle interessenter bidrar i høringen av Genteknologiutvalgets NOU til høsten slik at norsk regelverk og norsk posisjon inn i EU-prosessene blir så gode som mulige. 

– På hvilket tidspunkt regelverksendringer er på plass, er vanskelig å spå. Men at de kommer, synes rimelig sikkert, avslutter Bratlie.

Les mer:

Du kan lese lovforslaget her: REGULATION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL
Presseinformasjon fra EU-kommisjonen finner du her: Frequently Asked Questions: Proposal on New Genomic Techniques


Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.

NCE Heidner Biocluster

NCE Heidner Biocluster
Holsetgata 22
2317 Hamar
post@heidner.no

Innlandet Fylkeskommune Innovasjon Norge Cluster management

Fasilitator

Klosser Innovasjon

2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS

Kontakt oss

Ønsker du å snakke med oss, eller booke tid til et møte? Ta direkte kontakt med oss, eller send inn skjemaet så kontakter vi deg.

Kontakt oss

Du kan også ta kontakt med klyngeleder
Gurill Mediaa på e-post: gurill@klosser.no eller mobil: + 47 994 25 914

×

This is your modal content.