Gjennom det seks måneder lange kompetansehevingsprogrammet The AgriFoodTech AI Initiative har ti virksomheter i matproduksjonsindustrien styrket sin kompetanse innen kunstig intelligens (AI). Deltagerne har blant annet fått nyttig veiledning fra forskere ved SINTEF, som har analysert virksomhetenes utfordringer, samt foreslått ulike løsninger.
– Dette programmet er en suksesshistorie – både fos oss og for deltagerne, sier Anja Løkken Stokke, leder digitalisering i NCE Heidner Biocluster.
– Tilbakemeldingene er udelt positive. Vi har opplevd at næringen vår er teknologibasert og fremtidsrettet, og flere av virksomhetene hadde tatt i bruk kunstig intelligens før de meldte seg på kompetansehevingsprogrammet, forsetter hun.
– Det er ingen tvil om at det har vært en enorm vekst i både kompetanse- og erfaringsutveksling på tvers av deltagervirksomhetene, sier Løkken Stokke. Vi har blant annet også rettet søkelys på mulighetsrommet som finnes innen AI, og fokusert på skalering av teknologibruk for økt verdiskaping og konkurransekraft, forteller hun.
SINTEF jobber med AI ut fra forskjellige innfallsvinkler, og har hjulpet deltagervirksomhetene med blant annet implementering av algoritmer og modeller, samt holdningsendringer.
– Jeg er positivt overrasket over virksomhetene jeg har jobbet med, sier Mariann Merz, forsker i faggruppen Robotikk og Regulering i SINTEF. Hun legger til at de ansatte har vært gjennomgående positive og åpne for nye løsninger gjennom deltagelsen sin i kompetansehevingsprogrammet.
Virksomheter som har sitt virke innen genetikk har gjerne tilgang på mye data som er samlet inn over tid og er i utgangspunktet godt skodd for å ta i bruk AI.
– De har for eksempel også hatt god nytte av å finne måter å samle inn nye typer data på, forteller Merz.
I dag utføres ulike arbeidsoppgaver manuelt, men en kan med fordel utnytte mulighetsrommet AI gir innen automatisering.
– Gjennom dette programmet har vi sett en rekke fellestrekk som går igjen hos flere av deltagervirksomhetene, sier Benjamin Kwanen Tapley, forsker i faggruppen for kunstig intelligens og analyse i SINTEF.
– Alle har vært – og er – åpne til bruken av AI, fortsetter han.
Et annet fellestrekk er at de fleste sitter med store mengder data. Store datamengder kan imidlertid by på utfordringer.
AI er et godt verktøy, men grunnarbeidet og infrastruktur bør være på plass når man begynner å ta det i bruk.
– Slik vi ser det, har næringen behov for mer tech-kompetanse. En må forstå hva AI er, samt se hvordan data flyter i forbindelse med AI. Hvis personvern og sikkerhet er viktig, er det også viktig med teknisk kompetanse når man bruker AI, sier Kwanen Tapley.
For å kunne tolke resultatene riktig, bør brukerne av kunstig intelligens ha kunnskap om hvordan modellene fungerer, samt vite hva en bør gi – og ikke – som input.
Virksomhetene som har deltatt på The AgriFoodTech AI Initiative har hatt ulike behov.
– Noen hadde konkrete ønsker og mål, mens andre hadde et bredt utgangspunkt, sier Merz.
Virksomhetene med et bredt utgangspunkt har fått hjelp til å peke ut bestemte mål i samarbeid med SINTEF.
Det er viktig å starte i riktig ende når en skal ta i bruk AI.
– Vi forstår at det er fristende å hoppe på AI-toget, men en må forstå hva AI er for å kunne dra nytte av et slikt verktøy. AI er så mye forskjellig, og det er viktig å ha et klart mål før en setter i gang, sier Kwanen Tapley.
The AgriFoodTech AI Initiative
Avslutningen er bare begynnelsen
Kunstig intelligens som drivkraft for effektive løsninger hos Sirkula
Kunstig intelligens åpner nye dører for matsikkerhet og -beredskap hos Graminor AS
AI som drivkraft for smartere beslutninger innen bærekraftig matproduksjon
Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.
2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS