Nylig annonserte Regjeringen at de oppretter et Bionova for å få fart på omstillingen av de fornybare biologiske næringene. Bionova skal plasseres under Innovasjon Norge i Innlandet for å få komme tett på bioøkonomiklyngene.
Tirsdag 4. oktober avslørte Regjeringen at de etablerer et Enova for de biologiske næringene – Bionova.
Bionova skal få fart på det grønne skiftet innen landbruk, skog og havnæring og bidra til reduksjon av klimagassutslipp, og økt opptak og lagring av karbon i jord.
Lanseringen ble avholdt på Mjøstårnet i Brumunddal, hvor Bionova skal ha sitt tilholdssted.
Klyngeleder i NCE Heidner Biocluster, Kristiane Haug Berg, var invitert til å delta på lanseringen og har store forhåpninger til hva Bionova kan bidra til for medlemsbedriftene.
– Bionova skal bli et verktøy for innovasjon og verdiskaping innen bioøkonomien. Vi håper Bionova vil øke investeringstakten i teknologi og kunnskap fra de fornybare biologiske næringene jord, skog og hav for økt konkurransekraft, sier hun.
På lanseringen deltok finansminister Trygve Slagsvold Vedum, mat- og landbruksminister Sandra Borch og direktør av Innovasjon Norge, Håkon Haugli.
Haugli trakk frem tre punkter til at plasseringen av Bionova i Innlandet ikke var tilfeldig valgt.
1. Et næringsliv som allerede er godt inne i bioøkonomien.
2. Det er sterke bioøkonomiklynger i Innlandet som gir et fantastisk utgangspunkt for å bygge broer mellom forsknings og utdanningsmiljøer, næringsliv og myndigheter.
3. Det sterke eierskapet som fylkeskommunen og kommunene har hatt til bioøkonomisatsinga.
Både finansministeren og mat- og landbruksministeren trakk frem Bionova som en viktig verktøykasse for både blå og grønn sektor.
Finansministeren lovte at målet er en videre opptrapping i årene som kommer.
– Om 10-15 år håper vi å kunne se tilbake på dette som et bra tiltak som har hjulpet oss med å kutte utslipp, sa han.
På lanseringen på Mjøstårnet ble det avslørt at 160 millioner kroner skal hentes fra verdiskapingsprogrammet til Innovasjon Norge, i tillegg til 35 millioner kroner fra bioøkonomiordningen.
Torsdag 6. oktober ble statsbudsjettet lagt frem og ytterligere 90 millioner er satt av til etableringen i budsjettet.
Totalt er det dermed 280 millioner kroner Bionova har å rutte med frem til neste statsbudsjett.
– Innholdet og ikke minst størrelsen på satsinga vil være viktige faktorer for næringa og bedriftene skal vi lykkes med målet for Bionova, nemlig å øke verdiskapingen, realisere klimamålene og utvikle ressurseffektive produksjonsmetoder og nye produkter basert på fornybare biologiske ressurser, avslutter klyngeleder Haug Berg.
Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.
2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS