Norsvin er avlsorganisasjonen for gris i Norge, og er en av Norges fremste bedrifter på bærekraft. Norsvin har satt seg et mål om at alle norske griser skal være fri for enkelte sykdommer innen 2030. Det vil bety bedre dyrevelferd og friskere griser, men også betydelige utslippsreduksjoner fra landbruket.
Norske griser er stort sett sunne og friske. Som et av få land i verden kan Norge vise til en nulltoleranse for sykdommer som er et stort problem i mange andre land. Men, som alle levende vesener kan også norske griser bli smittet av virus og bakterier og bli alvorlig syke.
Norsvin har satt seg et ambisiøst mål om at innen 2030 skal alle norske griser være fri for spesifikke sykdomsfremkallende mikrober. Det betyr at grisene skal unngå sykdommer som nysesjuke, svinedysenteri, grisehoste, lunge- og brystbetennelse og skabb.
Det er mange fordeler ved å satse på sykdomsfrie besetninger. God dyrehelse er viktig for dyrevelferden, men en frisk gris er også en klimavennlig gris.
Grisen står i dag for en liten andel av de totale klimagassutslippene fra jordbruket. Bare 0,6 prosent av de nasjonale utslippene kommer fra svineproduksjon.
Norsk svinekjøtt med 3 kg CO2-ekv. per kilo ferdig foredlet vare har mindre CO2-utslipp per kilo kjøtt enn alle andre typer kjøtt, inkludert flere typer plantebaserte kjøtterstattere.
Likevel, i landbrukets klimaplan har alle forpliktet seg til bidra til å redusere utslipp, også svineprodusentene.
Norsvin har regnet ut at friske griser vil gi et redusert utslipp av klimagasser beregnet til å være i størrelsesorden 13 prosent av svinenæringa sine klimagassutslipp.
Årsaken er at en frisk gris vokser fortere og utnytter fôret bedre.
Fôr er den største kilden til klimagasser hos svin. Ved å forbedre fôrutnyttelsen, vil også gjødselvolumet reduseres, som er den nest største kilden til klimagasser.
Dersom alle norske svinebesetninger blir fri for de aktuelle sykdommene vil det bidra til å frigjøre betydelige norske landarealer i størrelsen 65 tusen dekar til å produsere nye vegetabilske proteinkilder. Et slik landareal kan også brukes til å produsere 65 millioner brød.
Siden 1990 har norske bønder kuttet 18 prosent av klimagassene i svineproduksjonen og næringen har et mål om å kutte ytterligere 11 prosent gjennom avl og bedre produksjon fram til 2030.
Sykdomsfri gris er bare ett viktig verktøy for å sikre en klimavennlig og internasjonalt konkurransedyktig norsk svineproduksjon i årene framover.
Andre tiltak innebærer bruk av mer norskprodusert fôr, økt proteineffektivitet, og reduksjon av klimagasser fra gjødsla.
Les mer om Norsvins arbeid med klima og bærekraft
Økt bærekraft er et viktig fokusområde for klyngen og innebærer arbeid for å redusere virksomhetenes fotavtrykk, men også forsknings- og innovasjonsarbeid for å utvikle løsninger på de store miljø- og samfunnsutfordringene.
Historien fra Norsvin er én av mange bærekraftshistorier fra våre medlemmer.
Norsvin er et samvirkeforetak (SA) eid av norske svineprodusenter. Vi er et avlsselskap som driver avlsarbeid på svin i Norge. Vi distribuerer genetikken, i form av semin, til svineprodusenter både nasjonalt og internasjonalt. Norsvins genetikk er blant de beste i verden, og tilbys kunder globalt gjennom selskapet Topigs Norsvin; et av verdens største selskap innen svinegenetikk. Norsvin SA har hovedkontor på Hamar og om lag 70 ansatte.
Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.
2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS