Torsdag 28. november markerte vi avslutningen på The AgriFoodTech AI Initiative, det seks måneder lange kompetansehevingsprogrammet der målet har vært å styrke AI-kompetansen i AgriFoodTech-virksomheter i Norge. Selv om programmet er ferdig, er AI-eventyret på langt nær over.
– Med dette programmet har vi gått i bresjen for å øke AI-kompetansen hos norske AgriFoodTech-virksomheter og har banet vei for skalering til andre industrier, sier Anja Løkken Stokke, leder digitalisering i NCE Heidner Biocluster.
Deltagerne har gjennomført praktiske øvelser og fått tilgang til inspirerende foredrag fra en rekke ulike bransjer. De har også gjennomført en digital modenhetsanalyse og hatt veiledning med SINTEF-forskere. Nemonoor, den nasjonale huben for AI, er en av hovedleverandørene inn i programmet og har vært en sentral samarbeidspartner.
– Torsdag hadde vi en aller siste erfaringsutveksling mellom deltagervirksomhetene, hvor de blant annet fortalte om hvilke typer AI-prosjekter de har identifisert på kort og lang sikt. Vi har også delt tips og triks, samt snakket sammen om hva vi tenker om veien videre, forteller Løkken Stokke.
– Programmet har vært en suksess, både for deltagerne og for oss som arrangør, fortsetter hun. Løkken Stokke legger også til at det er ingen tvil om at det har vært en enorm vekst i både kompetanse- og erfaringsutveksling på tvers av deltagervirksomhetene.
– Vi ser at de ansatte i deltagervirksomhetene er teknologinysgjerrige, og at næringen som helhet i veldig stor grad er teknologibasert og fremtidsrettet, fortsetter Løkken Stokke. Hun legger til at flere av virksomhetene allerede bruker kunstig intelligens og maskinlæring aktivt for å møte morgendagens behov og utfordringer.
– Kunstig intelligens og digitalisering styrt og prioritert riktig er nettopp det riktige verktøyet vi trenger i årene fremover for å få opp matsikkerheten, produktiviteten, sikkerheten generelt og effektiviteten, sa digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung.
Digitaliserings- og forvaltningsminsteren deltok på åpningen av dagen, og i sin tale la hun vekt på viktigheten av bruken av kunstig intelligens inn i matindustrien for å sørge for matsikkerhet, minske matsvinn og jakte nye muligheter.
Å møtes og utveksle erfaringer er også en svært viktig del av læringsprosessen.
– Når jeg ser hva dere har vært igjennom, synes jeg at dagens arrangement og program er et stjerneeksempel på hvordan det skal jobbes med den faglige tilnærmingen til ny kompetanse, sa Tung.
Samarbeid og nettverksbygging på tvers av næringen har vært sentralt gjennom hele programmet.
– Vi ser at AI kombinert med domenekunnskap er nøkkelen til suksess. Vi har også blant annet rettet søkelys på mulighetsrommet som finnes innen AI, og fokusert på skalering av teknologibruk for økt verdiskaping og konkurransekraft. Det viktigste er å snakke om behovet og utfordringene vi står overfor, og ikke ta i bruk AI bare for å ta i bruk AI, fortsetter Løkken Stokke.
– Jeg er imponert over nivået på og engasjementet blant deltakerne og deres tilbakemeldinger viser at vi har etablert et program med høy verdi. Vi har erfart at behovet er stort når det kommer til kunnskap rundt anvendt AI, og nå planlegger vi også for å videreføre programmet i 2025, sier Gurill Narum Mediaa, daglig leder i NCE Heidner Biocluster.
The AgriFoodTech AI Initiative
Kunstig intelligens som drivkraft for effektive løsninger hos Sirkula
Kunstig intelligens åpner nye dører for matsikkerhet og -beredskap hos Graminor AS
AI som drivkraft for smartere beslutninger innen bærekraftig matproduksjon
Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.
2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS