Land møter hav: samlet rundt samfunnsoppdraget 

Samfunnsoppdraget om mer norskprodusert fôr krever samarbeid på tvers av bransjer, sektorer og helt nye idéer. Land møter hav og de fire klyngene NCE Heidner Biocluster, NCE Blue Legasea, NCE Seafood Innovation og Biotech North samlet rundt femti deltakere som har en stram tidsfrist. 

Publisert 27. september 2024
Revidert 27. september 2024
Skrevet av Thomas
Land møter hav: samlet rundt samfunnsoppdraget 
Fotokred_hvit Thomas Selvaag Moss
- Jeg opplever at bransjene er positive men realister. Dette er et stort samfunnsoppdrag og vi må være innovative og skape nye løsninger som er bærekraftige, sier prosjektutvikler Elise Sæle Dahle.

Det handler om å øke produksjonen med 15 prosent, som tilsvarer 600.000 tonn med fôr innen 2034, og vi vet ikke hvordan ennå. Elise Sæle Dahle som leder Land møter Hav-initiativet forteller hvordan hun opplever samarbeidet. 

– Jeg opplever at bransjene er positive men realister. Dette er et stort samfunnsoppdrag og vi må være innovative og skape nye løsninger som er bærekraftige. Løsningene er der ute og det handler om å beholde farten og samtidig være kloke, sier prosjektutvikler Elise Sæle Dahle. 

Løsningsorienterte 

Det var en fullsatt sal som benket seg for å lytte, diskutere, og lære. Programmet ble innledet av Siv Heimdal fra Re:think Food, som minnet den fullsatte salen om utfordringene.  

– Jeg vet at vi elsker å løse problemer. Sånn er mennesket. Samtidig må vi finne løsninger som lønner seg. Innovasjon uten lønnsomhet er ikke langvarig, forteller Siv Heimdal. 

Videre ble det holdt innlegg og presentasjoner fra NIBIO, Grieg Seafood, Tine, BlueMusselFeed, Bellona, Nutrimar, Nutrishell og NoMy. Til slutt beskrev Mattilsynet hvordan de jobber og hvilket mandat de innehar. 

Thomas Selvaag Moss Siv Heimdal, ReThink Food

Diskusjon på tvers 

Gjennom dagen ble det diskusjon rundt bordene. Hvordan tar vi ned risikoene? Er det i det hele tatt rom for utvidelse av produksjonen av fôr? Hvem skal gå først? Hvordan skal det betales?  

– Det er viktig å forstå hverandres perspektiver. Vi må skape et samarbeidsklima som både gir rom for diskusjon og et debattklima som tåler uenighet. Det har vært mye diskusjon om hindringer, det som står i veien for å nå målet, men det er en viktig diskusjon og det er mange som må bli hørt. Dét rommet mener jeg vi har, og skal fortsette å ha, sier Sæle Dahle. 

Thomas Selvaag Moss

Klyngenes rolle 

Fremtidige fôrråvare har stått høyt på agendaen i flere år, både i landbruk og havbruk. NCE Heidner Biocluster og NCE Seafood Innovation har egne satsninger på området.. I NCE Blue Legasea og Biotech North er der flere medlemmer som kan bli eller levere teknologi til den nye fôrråvare industrien. Dette er nettopp slike problemstillinger som klyngene kan løfte. Ingen aktør kan løse det på egenhånd. Det handler om å rigge en hel bransje for fremtiden.  


Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.

NCE Heidner Biocluster

NCE Heidner Biocluster
Holsetgata 22
2317 Hamar
post@heidner.no

Innlandet Fylkeskommune Innovasjon Norge Cluster management

Fasilitator

Klosser Innovasjon

2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS