Samling 3/3: RESTART Workshop – Kompetanseprogram i bærekraftig forretningsutvikling

Arrangementsansvarlig : Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen

Samling 3/3: RESTART Workshop – Kompetanseprogram i bærekraftig forretningsutvikling

14. mai 2020

Wood Hotell Mjøstårnet 09:30-15:30

Påmelding

NCE Heidner Biocluster inviterer til siste samling og en heldags RESTART-workshop med Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen for deltakere i vårt kompetanseprogram i bærekraftig forretningsutvikling.


Stor satsing på kompetanseløft innen bærekraft

Våren 2020 satser NCE Heidner Biocluster stort på å tilby medlemsbedriftene et unikt kompetanseprogram innen bærekraft. Norges fremste forskere og forelesere innen bærekraft bidrar inn i programmet.

NCE Heidner Biocluster henter inn Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen til unikt kompetanseløft innen bærekraft. FOTO: Enova

Over tre samlinger vil deltakerne få kunnskap og verktøy som vil være til hjelp for å lykkes med å skape økt lønnsomhet basert på arbeid med bærekraft. Bevisstgjøring knyttet til virksomhetens påvirkning på samfunn og miljø er et viktig utgangspunkt for dette, og arbeidet som gjøres vil også kunne danne et godt grunnlag for en bærekraftsrapport.

– La oss bare slå fast at bærekraft er lønnsomhet, sier André Monsrud, utviklingssjef for grønn vekst i Felleskjøpet Agri. Monsrud er leder for temagruppen for bærekraft i NCE Heidner Biocluster, og er en av pådriverne for å få til et felles kompetanseløft innen bærekraft for klyngens medlemmer.

Fra pes til prioritet

– Man kan være så lei av ordet bærekraft man bare vil, men bærekraftsarbeid er en viktig kilde til lønnsomme innovasjoner, motiverte medarbeidere og nøkkelen til å vinne i konkurransen om å levere de produktene og tjenestene som morgendagens kunder vil etterspørre, sier han.

Henter inn bærekraftsguruer

Høsten 2019 ble temagruppen for bærekraft startet opp, og teller 30 deltakere fra ulike virksomheter og fagområder. Det er arbeidet i denne gruppen som nå trappes opp. Vårens tredje og siste samling, som er satt til 28. april, blir en heldags workshop med Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen, som er landets fremste og mest profilerte forskere innen sirkulærøkonomi og bærekraft. Jørgensen og Pedersen er ettertraktede foredragsholdere både i inn- og utland, og rådgivere for flere av landets største bedrifter på temaer knyttet til bærekraft, innovasjon og lønnsomhet.

– Vi er veldig fornøyde med å ha fått med oss Jørgensen og Pedersen, forteller prosjektleder for innovasjon og bærekraft i NCE Heidner Biocluster, Brit Rønning Johansen. – De er kjent for å ha et klart fokus på økonomisk lønnsomhet, og er samtidig utrolig dyktige på å inspirere og utfordre til nye innovasjoner og forretningsmodeller som kan ha «impact» på de store bærekraftsutfordringene, så dette tror vi blir kjempebra, fortsetter hun.

På de to foregående samlingene har deltakerne vært gjennom en stegvis metodikk basert på anerkjente verktøy for bærekraftsanalyse og bærekraftsrapportering. Workshopen med Jørgensen og Pedersen er en naturlig oppfølging, der det skal jobbes kreativt med å utvikle tiltak som svar på resultatet av analysearbeidet i samlingene. Også her er det hentet inn verdifull bærekraftskompetanse i Erlend Aas Gulbrandsen som er doktorgradsstipendiat og foreleser innen bærekraftige forretningsmodeller ved Høgskolen i Innlandet. Gulbrandsen er også tilknyttet BI Centre for Green Growth og Centre for Service Innovation ved NHH.

Relevant for alle

– Selv om kompetanseprogrammet gir grunnleggende kunnskap og innføring i anerkjente verktøy som de som har jobbet mye med bærekraft har god kjennskap til, legges det opp til at samlingene skal være relevante for alle bedrifter, forsikrer Rønning Johansen.

Samlingene vil for eksempel være en fin mulighet til å involvere flere av bedriftens ansatte i bærekraftsarbeidet og til å skape engasjement internt.

Likeså vil kompetanseprogrammet være en fin katalysator for nye koblinger og samarbeidsprosjekter på tvers av bedrifter, fagområder og verdikjeder, sier Rønning Johansen.

Kristiane Haug Berg, klyngeleder i NCE Heidner Biocluster er tydelig på hvorfor det satses på et kompetanseprogram innen bærekraft.

– Hovedmålet er at det kommer nye bærekraftige innovasjoner og økt verdiskaping ut av dette. Også hun trekker fram viktigheten av å legge til rette for at det kan oppstå felles innovasjonsprosjekter på tvers. – Delt kunnskap og samarbeid er helt nødvendig dersom vi skal kunne utvikle løsninger på de komplekse bærekraftsutfordringene. Og det er jo nettopp her potensialet for økt verdiskaping for bedriftene virkelig er stort, avslutter Haug Berg.

Praktisk informasjon

Samling 1: 27/2, kl. 12-15, Felleskjøpet, Lillestrøm
Samling 2: 23/3, kl. 9.30-12.30, Nortura, Oslo (Løren)
Samling 3: 14/5l. 9.30-15.30, Wood Hotel i Mjøstårnet, Brumunddal

Det anbefales at det deltar minimum to personer fra hver bedrift.

Planlagt forløp for NCE Heidner Biocluster kompetanseprogram i bærekraft:

Påmelding

RESTART-workshop med Jørgensen og Pedersen 28. april er begrenset til 25 deltakere, og medlemmer i NCE Heidner Bioclusters temagruppe for bærekraft blir prioritert. Ta kontakt med Brit Rønning Johansen på e-post om du ønsker å delta i temagruppe for bærekraft og/eller delta på workshopen.

Deltakelse er gratis, men manglende oppmøte vil faktureres med kr 1000 per deltaker per samling.

Kommende arrangementer
Land møter hav-fôrum
Fotokred_hvit Land møter Hav
Land møter hav-fôrum

18. september 2024 Radisson Hotel & Conference Centre Oslo Airport
10:00-16:00

Se program
Finansieringshjelp til ditt prosjekt
Fotokred_hvit Linda-Theres Trondsen
Finansieringshjelp til ditt prosjekt

Fortløpende

Se program

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.

NCE Heidner Biocluster

NCE Heidner Biocluster
Holsetgata 22
2317 Hamar
post@heidner.no

Innlandet Fylkeskommune Innovasjon Norge Cluster management

Fasilitator

Klosser Innovasjon

2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS