NCE Heidner Biocluster godt representert på Arendalsuka 2019

Onsdag løftet NCE Heidner Biocluster sammen med Innlandet fylkeskommune og BioValley debatten om hvordan vi skal lykkes med bioøkonomi. Innlandet har både ressursgrunnlaget og kompetansemiljøene for å skape løsninger for bærekraftig vekst og utvikling.

Publisert 16. august 2019
Revidert 27. oktober 2020
Skrevet av linda-theres
NCE Heidner Biocluster godt representert på Arendalsuka 2019
Fotokred_hvit Foto: Halvor Løkken/Oppland fylkeskommune
Panelet under debatten i Arendal. Fra venstre: Anita Krohn Traaseth, Kristiane Haug Berg (klyngeleder NCE Heidner Biocluster), Kari-Anne Jønnes leder i Gran Høyre), Geir Pollestad (stortingsrepresentant, Senterpartiet), Nils Kristen Sandtrøen (stortingsrepresentant, Ap) og Arthur Buchardt.


– Samarbeid og samhandling i klynger er en nøkkelfaktor for å nå målene i bioøkonomistrategien, sa klyngeleder Kristiane Haug Berg. Hun trakk frem eksempler på områder hvor medlemmene i NCE Heidner Biocluster kan være med å løse noen av utfordringene verden står ovenfor. Lite bruk av antibiotika og plantevernmidler, samt god ressursutnyttelse var noen av eksemplene.

– Det er en genuin enighet om at potensialet innen bioøkonomi er stort. Neste steg må være å sette ambisjoner om arbeidsplasser, verdiskaping og investeringer, sa hun.

– De grønne næringene er alfa omega for omstillingen av Norge, sa Anita Krohn Traaseth, tidligere leder av Innovasjon Norge og nå medlem av et rådgivende utvalg som skal se på nettopp innovasjonspotensialet i den grønne delen av landbruket.

Onsdagens debatt var ett av totalt om lag 1.400 arrangement i løpet av uka.

Oppmykning av genteknologiloven

I fjor leverte Bioteknologirådet et forslag til myndighetene om en oppmykning av genteknologiloven. Forslaget var basert på en rekke innspill fra fagmiljøer, bedrifter og privatpersoner fra hele landet, deriblant mange NCE Heidner Biocluster-medlemmer. Torsdag møttes mange av disse aktørene i Arendal for å ta debatten videre sammen med blant annet mat- og landbruksminister Olaug Bollestad (Krf).

Medlemmene i NCE Heidner Biocluster jobber med genteknologi hver dag. Genredigert mat må reguleres, men hvordan? Dette temaet ble diskutert under torsdagens debatt. Med genteknologi er det mulig å utvikle planter og dyr med stadig nye egenskaper. Med teknologi kan en eksempelvis utvikle griser som ikke blir syke av virussykdommer eller planter som er motstandsdyktige mot soppinfeksjoner.

Norge må lede an

Det var enighet om at det er avgjørende at Norge fortsetter å være i front når det gjelder forskning på og kunnskapsutvikling om teknologien. Det blir svært viktig med en form for merking og sporbarhet dersom vi i fremtiden vil ta teknologien i bruk i matproduksjonen.
Om dagens genteknologilov er moden for en oppdatering er det derimot ikke enighet om, hverken i Norge eller i Europa.

Anita Krohn Traaseth og klyngeleder Kristiane Haug Berg i dialog på Arendalsuka.
Anita Krohn Traaseth og klyngeleder Kristiane Haug Berg i dialog på Arendalsuka.

Les mer om prosjektet GeneInnovate her, der klyngens medlemmer i stor grad bidrar med forskning på genredigering.

Se video fra torsdagens debatt her.

Les mer om Innlandets deltakelse på Arendalsuka på innlandetfylke.no


Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.

NCE Heidner Biocluster

NCE Heidner Biocluster
Holsetgata 22
2317 Hamar
post@heidner.no

Innlandet Fylkeskommune Innovasjon Norge Cluster management

Fasilitator

Klosser Innovasjon

2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS