Fremtidens matindustri formes med AI

I år lanserer NCE Heidner Biocluster The AgriFoodTech AI Initiative. Dette er et kompetansehevingsprogram som hjelper virksomheter med å ta i bruk AI enten de er i startgropa eller har kommet lengre med bruk av kunstig intelligens.

Publisert 10. juni 2024
Revidert 10. juni 2024
Skrevet av linda-theres
Fremtidens matindustri formes med AI
Fotokred_hvit Linda-Theres Trondsen
- Vi ønsker at virksomhetene skal optimalisere AI-potensialet på tvers i virksomhetene, og tilbyr de dette programmet hvor de får en knallstart på AI-reisen. Men det er også nyttig for de som allerede har kommet langt med AI, sier Anja Løkken Stokke, programansvarlig for The AgriFoodTech AI Initiative.

Kunstig intelligens (AI) er en teknologi med enormt potensiale til å forandre verden både positivt og negativt. Fordelene er mange; oppgaver kan blant annet automatiseres slik at en kan frigi tid og ressurser til andre verdifulle aktiviteter. AI kan også analysere store mengder data raskt, noe som kan hjelpe oss med å ta bedre beslutninger på en rekke områder, som for eksempel innen matproduksjon.

– Vi ønsker at virksomhetene skal optimalisere AI-potensialet på tvers i virksomhetene, og tilbyr dette programmet hvor de får en knallstart på AI-reisen. Men det er også nyttig for de som allerede har kommet langt med AI, sier Anja Løkken Stokke, programansvarlig for The AgriFoodTech AI Initiative. 

Et skreddersydd kompetansehevingsprogram

– Gjennom The AgriFoodTech AI Initiative tar vi sikte på å utruste virksomhetene med verktøyene og kunnskapen de trenger for å navigere i den dynamiske AI-verdenen og frigjøre virksomhetens potensial, fortsetter Løkken Stokke. 

Gjør et dypdykk i AI-universet

– Gjennom blant annet kurs, webinarer, praksisøvelser og inspirerende foredrag får ansatte i deltakervirksomhetenes dykke ned i AI-mulighetene og lære hvordan man implementerer AI-teknologier i egen virksomhet, samt hvordan man kan optimalisere prosesser for økt effektivitet og verdiskaping, forteller Løkken Stokke.

– Vi tilpasser programmet til den enkelte virksomhets unike behov, og sikrer at alle får en best mulig utvikling på sin AI-reise, sier hun, og legger til at deltagerne sikres veiledning fra erfarne eksperter. 

The AgriFoodTech AI Initiative fremmer samarbeid og deling av data.
– Slik sikrer vi også at deltagervirksomhetene blir en del av et støttende nettverk av likesinnede fagfolk, forteller hun.

Verden blir mer datastyrt

– Vår verden blir mer datastyrt, og med The AgriFoodTech AI Initiative vil virksomhetene forbedre sin evne til å konkurrere, skape innovative løsninger og ta datadrevne beslutninger, sier Løkken Stokke.

The AgriFoodTech AI Initiative er mer enn bare et kompetansehevingsprogram. Det er en investering i fremtiden for din bedrift og for den norske matindustrien som helhet. 

– Hovedleverandøren er Nemonoor, men vi har også hentet inn ekspert-kompetanse fra andre miljøer. Digital Norway skal blant annet holde kurs i praktisk AI-bruk, mens SINTEF skal hjelpe våre deltakervirksomheter med å utforske AI-potensialet sitt, sier Løkken Stokke.

Stort verdiskapingspotensial

– Vi ser at det ligger et enormt verdiskapingspotensial i å ta i bruk data på en mer systematisk måte i virksomheter. Dette er også er en forutsetning for å kunne ta i bruk de mer avansert analytiske AI-baserte mulighetene for bedre beslutningsstøtte og mer verdifulle tjenester. I Nemonoor har vi samlet det beste kompetansemiljøer Norge har å by på for å hjelpe virksomhetene både med å forstå muligheter, men også finne en tydelig vei mot realisering, sier Eirik Andreassen, daglig leder i Nemonoor.

To av deltagervirksomhetene, Graminor og Norsvin, er positive når de nå skal i gang med å øke sin kompetanse innen AI.

– The AgriFoodTech AI Initiative er et kompetanseløft på tvers av fagområder i bedriften. Kartlegging av eksisterende data og bruk av generativ og spesielt analytiske KI verktøy, som det er lagt opp til i kurset, vil være med på å forberede Graminor AS på bruken av teknologien, sier Nikolai Ødegård, digital utviklingsleder i Graminor. 

– Dette er et program som hadde vært uoppnåelig om vi ikke hadde vært partnervirksomhet i NCE Heidner Biocluster, og jeg ser frem til å lære mer om analytisk og generativ AI, samt knytte kontakter med de andre deltagervirksomhetene, sier Jørn Berg Nordlund, IT-sjef i Norsvin.

Fakta

The AgriFoodTech AI Intiative er utviklet av NCE Heidner Biocluster med midler fra Innovasjon Norge til bedriftsnettverk digitalisering for virksomheter innen landbasert matproduksjon. Programmet er åpent for alle i verdisirkelen for matproduksjon og eksklusivt for agrifoodtech-næringen med tanke på videre samarbeid og nettverksbygging. 

Disse virksomhetene deltar i 2024: Mimiro, Høgskolen i Innlandet, Felleskjøpet Agri, Sirkula IKS, Biobank, Norsvin, Graminor, Geno og Hias.


Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.

NCE Heidner Biocluster

NCE Heidner Biocluster
Holsetgata 22
2317 Hamar
post@heidner.no

Innlandet Fylkeskommune Innovasjon Norge Cluster management

Fasilitator

Klosser Innovasjon

2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS