Fakta på bordet! – folkemøte om matsvinn

I Norge kaster vi 385.000 tonn mat hvert år, noe som koster oss ca. 22 milliarder kroner. Over halvparten av maten kastes i husholdningene, og hver nordmann kaster i gjennomsnitt 42,6 kilo spiselig mat i året. Matsvinn påvirker klimaet og er et stort samfunnsproblem.

Publisert 10. september 2019
Revidert 11. mai 2020
Skrevet av linda-theres
Fakta på bordet! – folkemøte om matsvinn

Det haster å gjøre noe med dette problemet, og du kan være med og påvirke i positiv forstand. 19. september arrangeres Fakta på bordet! – folkemøte om matsvinn i Hamar kulturhus.

Matsvinn er et økende samfunnsproblem

Skal vi få endelig bukt med problemet matsvinn, krever det en systematisk tilnærming og samarbeid gjennom hele verdikjeden, fra produksjon av råvarer, via foredling og distribusjon, og helt frem til deg som forbruker.

Under årets Fakta på bordet! ønsker vi å skape diskusjon mellom publikum og personer fra ulike deler av verdikjeden, fra industri til husholdning. 

Åpen paneldebatt

Målet med arrangementet er ikke å gi deg som forbruker skamfølelse når du kaster mat, men å motivere deg som forbruker til en positiv endring. Vi har invitert Eskil Pedersen (assisterende kommunikasjonsdirektør, Nortura SA), Christian Haukaas (daglig leder, Bestfør AS) og Grethe Olsbye (administrerende direktør, Sirkula IKS) til folkemøtet. Under debatten kan du stille spørsmål til disse aktørene for å høre hva de og du selv kan gjøre for å endre atferd og holdninger.

Matindustriens bransjeavtale

Myndighetene og en samlet matbransje inngikk juni 2017 en historisk samarbeidsavtale om redusert matsvinn. Målet med avtalen er å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, i tråd med FNs bærekraftmål. I tillegg til dagligvarekjedene Norgesgruppen, REMA og COOP, signerte en rekke andre store, norske matindustribedrifter avtalen, deriblant NCE Heidner Biocluster-bedriftene Nortura og Tine.

Svinn i matbutikker og husholdninger

Den Brøttum-baserte bedriften Bestfør.no har utviklet datasystemer som gjør at forretningene får bedre oversikt over holdbarhetsdatoer på varebeholdningen. Varsler dukker opp, slik at en unngår svinn i matbutikkene.

Hver nordmann kaster i gjennomsnitt 42,6 kg spiselig mat i året, noe som tilsvarer hver 8. handlepose. Det er mye tid, penger og god mat som går til spille! Å kaste mindre mat er også noe av det viktigste vi kan gjøre for miljøet og ressursfordelingen i verden.
Renovasjonsselskapet Sirkula er i gang med et prosjekt hvor familier tester om de kan kaste mindre mat.

Fredag 13. september intervjuet Hamarradioen oss om arrangementet. Du kan høre lydklipp fra sendingen her:

Tid: 19. september 2019
Kl
. 16.30-18.00
Sted: Hamar kulturhus, Klubbscene Rolf Jacobsen

Fakta på bordet! – folkemøte om matsvinn arrangeres i samarbeid med Hamarregionen utvikling og samarbeidsalliansen Osloregionen. Dette arrangementet er en del av mat- og landbruksfestivalen Midt i Matfatet.

Vi minner også om Miniseminar: Bærekraft i praksis hos Park kl. 14.00 og bedriftsbesøk hos Hias kl. 12.00 samme dag.


Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.

NCE Heidner Biocluster

NCE Heidner Biocluster
Holsetgata 22
2317 Hamar
post@heidner.no

Innlandet Fylkeskommune Innovasjon Norge Cluster management

Fasilitator

Klosser Innovasjon

2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS