Lytt til Genopodden

Genopodden er Genos egen podcast om ku og kalv, avl, fruktbarhet, genetikk og mye av det Geno SA driver med. Rasmus Lang Ree (redaktør i Buskap) og Mari Bjørke (kommunikasjonssjef i Geno) er programledere. I månedens utgave er tema genetikk og avl på ku og gris.

Publisert 7. april 2021
Revidert 7. april 2021
Skrevet av linda-theres
Lytt til Genopodden
Fotokred_hvit Geno

Episode 10: Genetikk og avl på ku og gris – siste nytt fra forskerne.

Bli med i jakten på den beste sammensetning av genotyper hos gris og storfe. Visste du forresten at antall ryggvirvler på gris varierer og at det henger sammen med antall spener?

Forskningssjefene i Norsvin, Eli Grindflekk, og i Geno, Håvard Tajet, forteller om genotyping slik både svin- og storfebønder driver med allerede. Men de har også mer å fortelle om å bygge seg opp kunnskap om helt nye teknologier og det å dukke enda djupere ned i genteknologien.

Melkeprodusent Ole Bjørner Flittie på Lesja i Gudbrandsdalen forteller han genotyper alle sine hundyr fordi det gir han god oversikt over det genetiske potensialet hos dyra. – Slik kan jeg sikre meg ei ku som evner å ta opp mye grovfôr, som leverer melk i bøtta og har gode bein og jur, sier han.

Artene våre, ku og gris, er fortsatt ulike, sier forskningssjefene Håvard og Eli, men metodikken vi nå bruker går på tvers av dyreslagene. Akkurat nå forsker vi mest på cellestadiet der vi prøver å teste ut ett og ett gen for å se hvilket som er motstandsdyktig mot sjukdom. Vi kan jobbe med gener som finnes sjeldent, men er naturlige i populasjonen. Det blir revolusjon den dagen man kan dele kjønnssceller i laboratoriet og gjøre mer av sseleksjonen i lab, men vi er ikke der enda allerede om fem år, sier de. Men i framtida vil distribusjon av genetikk bli annerledes, tror de begge.

Ny episode publiseres den første onsdagen i hver måned, og er tilgjengelig på iTunes, Soundcloud, Acast og Spotify.
Søk etter Genopodden i foretrukket app, eller trykk deg inn via Genos sider.

Hør hele episoden her:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.

NCE Heidner Biocluster

NCE Heidner Biocluster
Holsetgata 22
2317 Hamar
post@heidner.no

Innlandet Fylkeskommune Innovasjon Norge Cluster management

Fasilitator

Klosser Innovasjon

2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS