Bærekraftshistorier: BioBank reduserte plastbruken med over ett tonn på ett år

Årlig genererer et gjennomsnittlig laboratorium fem tonn plastavfall, og laboratoriet i BioBank er intet unntak. Selv om prøvesvarene sendes elektronisk, generer de åtte ansatte årlig tre tonn med plastavfall fra sitt laboratorium. Mye av avfallet er plast fra engangsartikler.

Publisert 26. juni 2019
Revidert 26. april 2021
Skrevet av linda-theres
Bærekraftshistorier: BioBank reduserte plastbruken med over ett tonn på ett år
Fotokred_hvit Linda-Theres Trondsen
Daglig leder Sigbjørn Gregusson på laboratoriet i BioBank.

I 2017 deltok daglig leder Sigbjørn Gregusson på et seminar om sirkulær økonomi som skulle endre avfallshåndteringen i bedriften totalt.

Seminar endret avfallshåndteringen

Kjernen i en sirkulær økonomi er å utnytte jordens ressurser på en best mulig måte slik at en på kort og lang sikt sørger for bærekraft og verdiskaping.

– Jeg tenkte først at seminaret ikke var noe for oss siden vi sender informasjon og samhandler elektronisk med kundene våre, men etterhvert begynte jeg å tenke over produksjonen vår. Daglig jobber vi med store mengder plast, forteller Gregusson.

Daglig leder Sigbjørn Gregusson og systemansvarlig Arne Simensen klargjør pp-plasten for henting og gjenvinning.
Linda-Theres Trondsen Daglig leder Sigbjørn Gregusson og systemansvarlig Arne Simensen klargjør pp-plasten for henting og gjenvinning.

Økt bevissthet rundt plastbruk

– Vi meldte oss på det nordiske prosjektet i sirkulær bioøkonomi, som drives av Danmarks Tekniske Universitet (DTU), sier han. BioBank var en av fire bedrifter som kom igjennom nåløyet i 2018.

– I arbeidet vårt brukte vi store mengder engangsartikler, og sammen med to studenter som hadde BioBank som case i sin bacheloroppgave, kartla vi forbruk, fant forslag til endringer og hvilke mål vi ønsket å nå, forklarer han.

Smarte innkjøp og løsninger i arbeidshverdagen

Alle ansatte har bidratt i prosessen. Gjennom smarte innkjøp, vask av plastartikler og resirkulering har BioBank redusert forbruket med nesten 70 prosent. Hver tredje uke sender bedriften en kubikk med polypropylen til gjenvinning. Dette er en plasttype som ofte brukes i emballasje.

– Vi har også blitt flinkere til å sortere annet avfall på kontoret. Pappesker bruker vi for eksempel om igjen, og de er praktiske å ha i bakhånd når noe skal sendes, fortsetter Gregusson.

Viktig miljøeffekt

For BioBank har løsningen vært å gjenbruke der det er mulig, samt gjøre smarte innkjøp.

– Nå lagrer vi for eksempel ørevevsprøver i pappemballasje som vi har designet selv. Her har vi redusert plastbruken med 100 prosent. Vi er mer bevisste rundt innkjøp, og leverandørene har på sin side vært enestående. Sammen har vi funnet gode, bærekraftige løsninger, sier han.

– Miljøeffekten har vært vår motivasjon, og ved hjelp av enkle tiltak sparer vi samfunnet for flere tonn plastavfall i året, avslutter Gregusson.

Linda-Theres Trondsen PP-plast samlet i sekk.

Klyngens bærekraftshistorier

Økt bærekraft er et viktig fokusområde for klyngen og innebærer arbeid for å redusere virksomhetenes fotavtrykk, men også forsknings- og innovasjonsarbeid for å utvikle løsninger på de store miljø- og samfunnsutfordringene. Et sentralt premiss for klyngens arbeid med bærekraft er at det må etterstrebes et helhetsperspektiv, og at globale utfordringer og løsninger forstås i en norsk kontekst.

Historien fra BioBank er én av mange bærekraftshistorier fra våre medlemmer.


FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. 

Mål 12:
Sikre bærekraftige forbruks- og produksjonsmønstre 12.5).
Innen 2030 redusere avfallsmengden betydelig gjennom forebygging, reduksjon, materialgjenvinning og ombruk.


Om BioBank

I Biohuset på Hamar ligger BioBank, den nasjonale biobanken for fisk, husdyr og planter. Selskapet ble etablert i 2005 og eies av Geno, Aqua Gen AS og Norsvin. Eierne har gjennom avlsarbeid, forskning og utviklingsarbeid (FoU) samlet genetisk informasjon og slektskapsinformasjon om sine avlspopulasjoner i over 40 år. Informasjonen kan knyttes opp til biobanken. 

Les mer på biobank.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på aktiviteter i klynga.

NCE Heidner Biocluster

NCE Heidner Biocluster
Holsetgata 22
2317 Hamar
post@heidner.no

Innlandet Fylkeskommune Innovasjon Norge Cluster management

Fasilitator

Klosser Innovasjon

2020 © NCE Heidner Biocluster | Dette nettstedet bruker cookies. Se vår personvernerklæring | Utviklet av Dialecta kommunikasjon AS